Nejstylovější malé SUV je z Japonska. Suzuki Ignis mění evropské standardy

ar6, 21. října 2016, 17:42 Google+ Mondial de l'Automobile 2016 à Paris

Malej ale šikovnej, to říká postava čerta ve známé české pohádce, stejně dobře se ale toto spojení hodí i pro nové Suzuki Ignis. To je po delší odmlce již třetí generací kapesního SUV, na rozdíl od předchůdců však přináší nejen vynikající užitné vlastnosti, ale také nezaměnitelný design karosérie a interiéru.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Suzuki Ignis je nejnovějším přírůstkem do segmentu těch nejmenších SUV.

Suzuki Ignis je nejnovějším přírůstkem do segmentu těch nejmenších SUV. | foto: Suzuki

Sdílejte článek

Suzuki v poslední době spíše než na stylový design dbá na užitnou hodnotu a jisté jízdní vlastnosti. Spolu s novým Ignisem ale dokazuje, že vzhledově povedená auta neprodává jen na japonském trhu, na druhou stranu právě tam se 3700 milimetrů dlouhý Ignis představil loni v listopadu poprvé. Od té doby se naštěstí moc věcí nezměnilo. Karosérie tak sice nadále odkazuje na historické kupé Cervo (prolisy v C-sloupku), první Vitaru (nasávací otvory na boku kapoty) nebo minulý Swift (tmavý A- a B-sloupek), pořád má ale mnoho svébytných prvků. Tak například přední světla disponují výrazným U z LED diod pro denní svícení, navíc jsou přímo zabudovaná do masky chladiče.

img-responsive

Vnější vzhled Suzuki Ignis odkazuje na mnohé modely minulosti. | foto: Suzuki

Vytažené blatníky s decentním plastovým lemováním pro změnu dokazují, že máme tu čest s pravověrným SUV, nikoliv jen jeho městskou napodobeninou. To ostatně potvrzuje třeba také světlá výška 180 milimetrů. Při přechodu dozadu si nejde nevšimnout výrazně zkoseného skla v zadním páru dveří, přímo přecházející v již zmíněný C-sloupek. Vzadu čekají velká světla, rozdělená víkem pátých dveří, a robustnost zdůrazňující příčka v nárazníku. Třešničkou na dortu jsou střešní ližiny, designové polepy a výběr ze čtrnácti laků karosérie, včetně pěti dvoubarevných kombinací s černou střechou.

Ignis má na délku již zmíněných 3700 milimetrů, doplněných šířkou 1660 milimetrů (s plastovými nástavci blatníků 1690 milimetrů), výškou 1595 milimetrů a rozvorem 2435 milimetrů. To jsou hodnoty na segment miniaut nadprůměrné, což dokazuje i vnitřní prostornost. Zadní sedadla jsou posunovatelná (kapacita interiéru se v takovém případě sníží z pěti na čtyři osoby), nechybí samozřejmě ani možnost jejich sklopení. Kufr v základní konfiguraci pojme 267 litrů (o 40 litrů méně s pohonem všech kol), po sklopení sedadel stoupne hodnota na 1097 litrů (1056 litrů s pohonem všech kol). Tato čísla platí pro pevnou zadní lavici, pokud jsou sedadla posunovatelná, je základní objem kufru 260 litrů (204 litrů u čtyřkolky) a po sklopení zadních sedadel potom 1100 litrů (1086 litrů u čtyřkolky). Suzuki dále láká na dvojitou přihrádku před spolujezdcem a odkládací prostor na láhev s vodou nejen mezi předními sedadly, ale také ve všech dveřích.

img-responsive

Stylová palubní deska využívá mimo jiné i barevné dekorační plochy. | foto: Suzuki

Design palubní desky je úplně jiný, než co známe třeba z Vitary nebo Balena. Na lacině vyhlížející plasty zapomeňte, palubní deska i výplně dveří kombinují černou a bílou, dále doplněné o oranžové nebo titanové zbarvení vybraných detailů. Na středové konzoli nechybí obrazovka multimediálního systému SLDA, na rozdíl od sourozenců však přichycením připomínající tablet nebo chytrý telefon. Displej je umístěn směrem do prostoru mezi výdechy ventilace a zvládá Android Auto, Apple CarPlay, MirrorLink, couvací kameru i navigaci. Níže na středové konzoli se nachází ovládání klimatizace, ventilace a dalších funkcí auta. Především klimatizace, stylizovaná do podoby válečku s malým displejem, působí velmi neotřele a stylově.

Za oknem se nachází dvě stereokamery, které umí rozpoznat objekty a chodce a při rychlostech nad 5 km/h vůz autonomně přibrzdit nebo zastavit. Řešení, fungující jako jakýsi druhý pár oči, pomáhá rovněž udržovat Ignis při rychlostech nad 60 km/h ve zvoleném jízdním pruhu a v případě nekontrolovatelného přejíždění ze strany na stranu spustí ve voze varovný bzučivý signál a na přístrojový panel začne promítat varovné hlášení. Kromě toho má Ignis příkladně tuhou konstrukci karosérie, ESP a šestici airbagů.

Podvozek vozu využívá vpředu nápravu typu MacPherson, vzadu je u předokolek torzní příčka a u čtyřkolek tříprvková tuhá náprava. Trochu překvapením je použití pouze bubnových brzd na zadní nápravě. Ještě více ale překvapí nabídka motorů, neobsahující přeplňovaný litrový tříválec. Místo něj má Ignis atmosférickou čtyřválcovou dvanáctistovku Dualjet o výkonu 66 kW (90 k) při 6000 ot./min s točivým momentem 120 Nm při 4400 ot./min. S pohonem předních kol se pojí pětistupňová manuální nebo robotizovaná převodovka, čtyřkolka (systém AllGrip) má pouze pětistupňový manuál.

Technické údaje

  1.2 Dualjet 1.2 Dualjet 1.2 Dualjet 1.2 SHVS 1.2 SHVS
Výkon: 66 kW 66 kW 66 kW 66 kW 66 kW
Toč. moment: 120 Nm 120 Nm 120 Nm 120 Nm 120 Nm
Převodovka: 5 MT 5 ASG 5 MT 5 MT 5 MT
Pohon: 4x2 4x2 4x4 4x2 4x4
Zrychlení: 12,2 s 12,2 s 11,9 s 11,8 s 11,5 s
Max. rychlost: 170 km/h 170 km/h 165 km/h 170 km/h 165 km/h
Spotřeba: 4,6 l 4,6 l 5,0 l 4,3 l 4,7 l

Zajímavostí je možnost zvolit mild-hybridní řešení SHVS, známé z Balena, s kompaktním startér-generátorem, který rekuperací brzdné energie vyrábí elektřinu, ukládanou do lithium-iontového akumulátoru. Tato energie je pak využívána například při zrychlení. Přední nebo všechna kola v tomto případě pohání pouze manuální pětikvalt. Příznivá je ve všech případech pohotovostní hmotnost, začínající na 810 kilogramech u předokolky s manuálem a končící na 885 kilogramech u SHVS s pohonem všech kol. Prodeje začnou v Evropě v lednu příštího roku, ceny zatím stanoveny nebyly.

Vytisknout

Diskuze: Nejstylovější malé SUV je z Japonska. Suzuki Ignis mění evropské standardy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Zničený a slisovaný Renault Kadjar

Z této slisované konzervy s kolama vyvázl řidič nezraněn. Co je to za auto?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud