Vesper: vysoce výkonný český supersport

Vesper

Vesper | foto: Archiv AutoRoad.cz

Česká firma Vesper Automative pracuje na konceptu s výkonem 412 koňských sil. V plánu je i omezená sériová produkce

Nadnárodní koncerny nás permanentně zahlcují tiskovými zprávami stálých poklesů prodejů, celkově špatného stavu trhů a ekonomik. Je toho tolik, člověku až třeští hlava. Přitom to jde možná i jinak - v kladných číslech čili výnosně. Jak na to vědí čeští výrobci.

Důkazem je pan Ondřej Janda, majitel společnosti Vesper Automotive, která se mimo jiné zabývá návrhem české ultralehkého supersportovního vozu. Chlapi, z malé vsi nedaleko českých Klatov, chtěli nejprve pouze upravit vůz, který vzešel z Lotusu Super 7, původní záměr se však notně rozvinul a změnil. Výsledkem je projekt Vesper V8.

Základ tvoří loděnický trubkový rám z kompozitních materiálů, vážící 750 kg, pětilitrový osmiválcový motor Ford s výkonem 412 k. Koncept tak nepřekvapí maximální rychlostí kolem 300 km/h a solidním zrychlením  0-100 km/h za 3 sekundy.

Projekt již prošel obdobím batolete, plánuje se předškolní věk. V roce 2014 má být hotov zkušební prototyp, v roce 2015 pak konečná verze. A cena? Vcelku lidová na uvedené parametry – 2,6 milionů korun.

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu