Nový Mitsubishi Colt. Základní motorizace špatným vtipem?

Pavel Stavebník / AutoRoad.cz, 10. června 2023, 00:09 Google+

Mitsubishi Motors odhaluje zcela nový COLT, který staví na úspěchu šesti předchozích generací v srdci segmentu B, který je pro Evropu klíčový Zcela nový COLT byl navržen pro evropské trhy a přináší nejnovější technologie pohonu (včetně hybridního ústrojí – HEV), vyspělé bezpečnostní systémy a komfortní prvky výbavy Nejmodernější systém palubního infotainmentu dovoluje uživateli přenést své digitální prostředí přímo do kabiny vozu, kde k ovládání slouží multidotyková obrazovka a systém rozpoznávání hlasu V prodeji od letošního října.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mitsubishi Colt

Mitsubishi Colt | foto: Mitsubishi Motors

Sdílejte článek

Zcela nový COLT byl navržen pro městské uživatele hledající propracované řešení k naplnění individuálních potřeb mobility. COLT je ideálním parťákem pro pohyb ve městě, který za tímto účelem nabízí elegantní design, několik úsporných pohonů (včetně plně hybridního), pokrokové technologie a různé možnosti personalizace.

„V návaznosti na březnové uvedení nového ASX je zde zcela nový COLT, který znamená návrat Mitsubishi Motors do klíčového evropského segmentu kompaktních vozů a zároveň návrat ikonického továrního označení tohoto modelu,“ komentuje Frank Krol, prezident a CEO společnosti Mitsubishi Motors Europe. „Nový COLT přináší celou řadu vyspělých technologií a pohonů – včetně plně hybridního – a bude zásadním vylepšením naší produktové nabídky.“

img-responsive

Mitsubishi Colt | foto: Mitsubishi Motors

Design

Zcela nový COLT zaujme dynamickým a moderním designem zvenčí i zevnitř. Přední partie je orámována full-LED světlomety. Na druhé straně LED světla denního svícení propůjčují zcela novému COLTu jedinečnou optickou signaturu, která je odrazem vizuální identity „Dynamic Shield – Dynamický štít“ vozů Mitsubishi. Ve vyšších úrovních výbavy pak světla denního svícení pod hlavními světlomety ještě umocňují dynamický vzhled vozu. Křivky kapoty vedou oko pozorovatele dolů, kde akcentují kultovní emblém Mitsubishi se třemi diamanty, orámovaný moderním osvětlením.

Když se pohled přesune k boku zcela nového COLTu, z proporcí vozu je zřejmé, že byl vyvinut speciálně pro městské prostředí: je na první pohled stylový, sebevědomý, agilní a připravený poprat se s nástrahami jakékoli cesty.

Tento motiv pokračuje i na zádi s označením COLT a slovním označením značky Mitsubishi; stylistické ztvárnění pak završuje spoiler společně s ochranným krytem nárazníku s poukazem na robustní postoj vozu.

Vnější design zcela nového COLTu dále staví na nabídce pěti atraktivních odstínů karoserie: metalické černé Onyx, červené Red, modré Royal a šedé Volcanic, resp. pastelové bílé Arctic.

img-responsive

Mitsubishi Colt | foto: Mitsubishi Motors

Výbavové stupně a design

Na město zaměřený vnější design zcela nového COLTu je možné ještě vylepšit v závislosti na stupni výbavy: INFORM, INVITE, INTENSE a INSTYLE. Prostřednictvím jednoduše postavené nabídky výbav lze decentně změnit výsledný vnější charakter vozu, například pomocí různých barev vnějších prvků vozu (zrcátek, bočních lišt, spoileru a ochranného krytu nárazníku), resp. provedení kol (15" ocelová kola a 16 nebo 17" litá kola).

V interiéru zcela nového COLTu pak nabízené stylistické prvky propůjčují kabině specifický charakter prostřednictvím různých materiálů vylepšujících vzhled a atmosféru. Agilní přístup k designu zcela nového COLTu jde ruku v ruce s digitálním prostředím na palubě vozu, za nímž stojí systém SDA (se 7" nebo 9,3" displejem) a digitální přístrojový štít (7" nebo 10").

Pro všechny výbavové linie zcela nového COLTu je k dispozici bohatá nabídka prvků příslušenství, aby si každý zákazník mohl svůj vůz upravit podle vlastních potřeb – například vyklápěcí tažné zařízení, střešní box nebo oboustranná rohož zavazadlového prostoru. V dlouhém seznamu prvků příslušenství si vybere skutečně každý.

img-responsive

Mitsubishi Colt | foto: Mitsubishi Motors

Pohony

Zcela nový COLT přináší nejnovější technologie pohonu a nabízí několik možností výběru v souladu s potřebami náročného evropského segmentu malých vozů – zejména ve smyslu jízdních vlastností a hospodárnosti provozu.

Základní motorizací je moderní benzínový tříválec 1,0 o výkonu 65 koní, spolupracující s pětistupňovou manuální převodovkou. Pro zájemce o dynamičtější svezení je k dispozici přeplňovaný benzínový tříválec 1,0 o výkonu 90 koní se šestistupňovou manuální převodovkou.

A pro svět, kde se jízdní schopnosti měří efektivnějším provozem a nižšími výfukovými emisemi, si zcela nový COLT pro evropský trh připravil elektrifikovaný plně hybridní pohon (HEV): ten kombinuje benzínový čtyřválec 1,6 ve spojení s propracovanou automatickou převodovkou (podporující různé režimy). Maximální systémový výkon v tomto případě činí 145 koní.

Součástí hybridního systému je 36kW elektromotor, vysokonapěťový startér / generátor energie a baterie o kapacitě 1,2 kWh na podporu spalovacího motoru včetně schopnosti rekuperovat brzdnou energii ve prospěch nižší spotřeby. Hybridní systém bude ve svém živlu především ve městě, kde se vůz může až 80 % času pohybovat v elektrickém režimu (EV).

K ještě vyšší míře kontroly nad dynamikou a jízdním chováním zcela nového COLTu přispívá systém Multi-Sense, ovládaný přes rozhraní SDA a umožňující řidiči měnit jízdní režimy, reakce řízení a hnací soustavy podle momentálních potřeb a přání.

Všechny druhy pohonu budou k dispozici od uvedení do prodeje v říjnu 2023.

1,0 MPI: Benzínový tříválec s vícebodovým vstřikováním a pětistupňovou manuální převodovkou. Výkon: 65 k, emise CO2: 119-122 g/km
1,0 MPI-T: Přeplňovaný benzínový tříválec s vícebodovým vstřikováním a šestistupňovou manuální převodovkou. Výkon: 90 k, emise CO2: 118-121 g/km.
1,6 Hybrid (HEV): Benzínový motor se dvěma elektromotory a baterií o kapacitě 1,2 kWh v kombinaci s automatickou převodovkou podporující více režimů. Systémový výkon: 145 k, emise CO2: 93-101 g/km.

img-responsive

Mitsubishi Colt | foto: Mitsubishi Motors

Bezpečnost, praktické funkce a pohodlí

Zcela nový COLT přináší nejnovější systémy pasivní i aktivní bezpečnosti pro pohodlnější a bezpečnější cestování.

Základem je zesílená konstrukce vozu k zachování neporušeného prostoru kabiny pro případ, že by došlo na nejhorší. Tento základní stavební blok je však pouze začátkem, na nějž navazuje sestava airbagů, opěrek hlavy a bezpečnostních pásů s předpínači a omezovači zátěže na ochranu před zraněním posádky.

Ochranu ostatních účastníků silničního provozu zvyšuje provedení kapoty, předního nárazníku, světlometů a spodní části čelního skla pro případ sražení chodce. To je však pouze jeden z dílků skládačky, která zahrnuje řadu vyspělých systémů na podporu řízení (ADAS), přispívajících k aktivní bezpečnosti i jistotě za volantem.

Ve výbavě zcela nového COLTu, řazeného do segmentu B, najdeme kolekci ultrazvukových, optických a radarových senzorů, které zprostředkují 360° přehled o dění kolem vozidla a podporují ucelenou sestavu systémů ADAS na podporu bezpečnosti posádky i ostatních účastníků silničního provozu, resp. menší únavy řidiče za volantem.

Z bezpečnostních systémů pro zcela nový COLT jmenujme adaptivní tempomat (ACC) s funkcí Stop & Go, systém sledování okolí vozidla, automatické přepínání dálkových světel, varování před nebezpečím ve slepém úhlu, systém zmírňování následků čelní kolize, varování při opuštění jízdního pruhu, systém pro udržování vozidla v jízdním pruhu, parkovací asistent, systém monitorování provozu za vozidlem a rozpoznávání dopravních značek.

K co nejpříjemnějšímu pobytu na palubě vozu přispívá řada komfortních funkcí včetně vyhřívání volantu a sedadel, elektrické parkovací brzdy a systému bezklíčového ovládání – inteligentní klíč zcela nového COLTu sám rozpozná, že řidič odchází od vozidla, a když poodejde dále než cca 1 metr, vůz se automaticky zamkne.

img-responsive

Mitsubishi Colt | foto: Mitsubishi Motors

Digitalizace a konektivita

Zřejmě nepřekvapí, že ve světě, kterému vládne digitalizace, i zcela nový COLT přichází s nejrůznějšími funkcemi konektivity.

Klíčová je především bezpečnost včetně standardní funkce eCall, nicméně konektivita zcela nového COLTu jde mnohem dále, například v podobě technologií Apple CarPlay® a Android Auto™ k propojení uživatelova digitálního prostředí s kabinou vozu. K ovládání slouží multidotykový displej s kapacitní vazbou (o velikosti 7" nebo 9,3") – nebo technologie hlasového ovládání, která je ve stále vyšší oblibě v souvislosti se všudypřítomnými digitálními asistenty.

Systémy palubního infotainmentu dále podporují bezdrátové nabíjení mobilních zařízení a zahrnují dva USB porty. Na přání je k dispozici audiosystém BOSE® Premium pro prokreslenější zvuk v kabině.

Systém ozvučení BOSE® Premium byl navržen tak, aby zajistil precizní podání zvuku prostřednictvím devíti reproduktorů včetně nového otevřeného subwooferu typu FAS (Fresh Air Subwoofer). U konstrukce ozvučení FAS není nutné používat tradiční pouzdro subwooferu, neboť hluboké basy se do kabiny přenášejí patentovaným systémem kanálů začleněných do konstrukce vozu po pravé straně zavazadelníku.

Kvalitu zvuku dále vylepšuje sedm kanálů uživatelského nastavení ekvalizéru, funkce kompenzace podle rychlosti jízdy a funkce vylepšování harmonických kmitočtů motoru.

Z pohledu řidiče je důležité, aby všechny důležité informace byly zprostředkovány v co nejčitelnější formě. Zcela nový COLT může být vybaven digitálním přístrojovým štítem (o velikosti 7 nebo 10"), zobrazujícím řadu klíčových údajů včetně možnosti individuálního nastavení podle vlastního vkusu.

Pomocí technologie Multi-Sense pro zcela nový COLT je možné upravovat prostředí v interiéru, například volbou barvy dekoračního osvětlení kabiny nebo podoby přístrojového štítu.

Na zcela nový COLT se podobně jako na všechna vozidla Mitsubishi Motors prodávaná v Evropě bude vztahovat Záruka kvality Mitsubishi Motors s cílem ujistit zákazníky o kvalitě vozidel Mitsubishi a důvěře, jakou ve své vozy tato značka vkládá.

Na zcela nový COLT se podobně jako na další vozidla z modelové nabídky této značky vztahují tyto výhody:

Pětiletá tovární záruka (s omezením na 100 000 km)
Dvanáctiletá záruka proti prorezivění karoserie
Osmiletá záruka na baterii systému pohonu a zachování její kapacity (s omezením na 160 000 km)
Až 15letá asistenční služba (Asistenční paket Mitsubishi Motors)
 
Výroba zcela nového modelu COLT bude zahájena letos v září v závodě automobilky Renault v turecké Burse. Spuštění prodeje je naplánováno na říjen 2023.

Vytisknout

Diskuze: Nový Mitsubishi Colt. Základní motorizace špatným vtipem?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Polski Fiat 126p

Legendární maluch motorizoval Polsko, vymysleli ho ale Italové

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud