Modernizovaný Lexus UX přinese spoustu novinek

Pavel Stavebník / AutoRoad.cz, 15. května 2022, 00:24 Google+

Letos v létě představí Lexus vylepšení svého kompaktního modelu UX z kategorie prémiových SUV. Přinese širší nabídku stylových prvků, modernizované technologie multimédií a konektivity a novou výbavovou linii ve sportovním duchu s označením F SPORT Design. Změny se budou týkat hybridního elektrického UX 250h s autonomním dobíjením i čistě benzínového provedení UX 200.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lexus UX představuje stylový a všestranný městský crossover

Lexus UX představuje stylový a všestranný městský crossover | foto: Lexus

Sdílejte článek

Model UX, který je na trhu od roku 2019, představuje stylový a všestranný městský crossover. Vůz postavený na globální podvozkové platformě Lexus GA-C využívá výhody nízkého těžiště a velmi tuhé karoserie, které se promítají do skvělých jízdních vlastností. Hybridní varianta SUV s označením UX 250h dále na přání nabízí elektronicky řízený pohon všech kol Lexus „4x4 E-FOUR“.

img-responsive

Modernizovaný Lexus UX přináší zcela nový multimediální systém Lexus MM21 | foto: Lexus

Nové multimediální systémy
Modernizované UX přináší zcela nový multimediální systém Lexus MM21 s rychlejší odezvou, intuitivnějším uživatelským ovládáním a vylepšenými funkcemi.
V závislosti na výbavové linii najdeme v kabině buďto 8 nebo 12" dotykový displej, který nahrazuje dosavadní ovládání pomocí trackpadu. Nové displeje se na přístrojové desce posunuly o 143 mm blíže k řidiči kvůli snazšímu dosahu. Displeje se pyšní ostřejší grafikou – v případě 12" obrazovky ve vysokém rozlišení.
Výrazný nárůst výpočetního výkonu se odrazil v rychlejší odezvě. Standardem je cloudová navigace s trvalým připojením, zpřístupňující dopravní informace v reálném čase pro snazší plánování tras. Systém s 12" displejem je standardně vybaven vestavěnou navigací, a umožňuje tak fungování i v oblastech bez cloudového připojení.

img-responsive

Modernizovaný Lexus UX přináší zcela nový multimediální systém Lexus MM21 | foto: Lexus

Nový systém rozpoznávání hlasu obsahuje volbu k aktivaci palubního asistenta „Hey Lexus“. Uživatel tak může snadno používat hlasové příkazy k volání, ovládání audiosystému či klimatizace a vyhledávání na síti. Podporuje připojení k informacím z cloudu a umožňuje tak dotazovat se např. na ceny paliva v okolí nebo zjišťovat další informace podle aktuální polohy. Asistent je naprogramován tak, aby rozuměl přirozenému jazyku a lépe rozpoznával příkazy s ruchy na pozadí – bez nutnosti ztlumit audiosystém, kdy mikrofony automaticky rozpoznají, že řidič nebo spolujezdec právě hovoří.
Standardem je podpora chytrých telefonů prostřednictvím Apple CarPlay (bezdrátově) nebo Android Auto (přes kabelové připojení). Velmi praktické jsou on-line aktualizace multimediálního systému (OTA) přes palubní komunikační modul DCM. Možnosti konektivity zahrnují port typu USB-A ve schránce středového panelu pro přehrávání zdrojů zvuku ve vysokém rozlišení, jakož i dva porty typu USB-C pro nabíjení mobilních zařízení. Multimediální systém umožňuje ukládat osobní profily až tří uživatelů včetně vlastních nastavení multimédií, audiosystému a navigace.
Na středovém panelu, kde se dříve nacházel trackpad multimédií, nyní najdeme ovladače vyhřívání předních sedadel; není-li funkce vyhřívání ve výbavě, je zde praktická schránka na drobnosti. Součástí středového panelu je i osvětlená přihrádka před ovládáním klimatizace s místem pro velký chytrý telefon.
V tradičním duchu pohostinnosti Omotenashi, kterým je značka Lexus proslulá, mohou majitelé přes mobilní aplikaci Lexus Link na dálku zamykat a odemykat dveře vozidla nebo si nastavit klimatizaci, a dosáhnout tak optimální teploty v kabině ještě před vyjetím.

img-responsive

Lexus UX | foto: Lexus

Nová výbavová linie F SPORT Design
Rozšířením modelové řady UX je provedení F SPORT Design, které zpřístupňuje výrazné stylistické prvky F SPORT většímu spektru zájemců.
Vnější vzhled vylepšuje vřetenovitá maska F SPORT, do jejíhož černého rastru se promítl typický motiv písmene „L“, zatímco orámování ve spodní části je chromové ke zdůraznění přikrčeného postoje vozu. Tentýž vzor se opakuje u zvětšených rámečků kolem mlhových světel a zdrojů pro přisvěcování do zatáček v předním nárazníku F SPORT, kde zaujme kontrastní chromové lemování ve tvaru písmene L. Specifickým provedením F SPORT zaujme i zadní nárazník s uhlově černým střešním spoilerem a ozdobnými lištami kolem sdružených světel.
18" desetipaprsková kola F SPORT z lehkých slitin používají tmavou metalickou úpravu.
Z dalších standardních prvků výbavy F SPORT Design jmenujme čalounění sedadel umělou kůží, vyhřívání předních sedadel, dvouzónovou automatickou klimatizaci se systémem čištění vzduchu Lexus Nanoe X, couvací kameru, automatické stěrače, LED světlomety s automatickým přepínáním dálkových světel, chromové střešní ližiny, černé lemy kolem podběhů kol a specifické značky Lexus F.

img-responsive

Lexus UX představuje stylový a všestranný městský crossover | foto: Lexus

UX F SPORT
Modernizované provedení UX F SPORT s adaptivním odpružením AVS standardně používá sportovní vzpěry vpředu i vzadu ve prospěch ostřejšího handlingu, rychlejších reakcí podvozku a hladké jízdy na všech površích. Systém řízení AVS byl upraven tak, aby podle potřeby hladce přepínal na vysokou tlumicí sílu k potlačení náhlých změn v chování vozidla. Odladěním systému se rovněž podařilo omezit vibrace ve středním až vysokém frekvenčním pásmu.
K vylepšení citlivosti řízení napomohlo nové tuhé spojení mezi horním upevněním převodky řízení a prvkem zavěšení. Síla tlumičů byla přiměřeně upravena v souladu s nárůstem tuhosti ve prospěch optimálních jízdních schopností.

img-responsive

Lexus UX představuje stylový a všestranný městský crossover | foto: Lexus

Tuhost karoserie
Vylepšení modelového provedení 2022 zahrnují opatření k dalšímu zvýšení tuhosti karoserie pomocí dodatečných bodových svárů u spodní hrany otevřené části podélného nosníku a spodního zadního panelu; dále je použita tužší ocel u výztuhy zadních dveří.

Nabídka odstínů karoserie
Pro UX je k dispozici nový barevný odstín Sonic Platinum. Tato speciální povrchová úprava je postavena na vyspělé ultrazvukové technologii lakování Lexus, kde vrstva o tloušťce pouhých několik mikrometrů rovnoměrně shlukuje jemné třpytivé vločky kovu. Výsledným efektem je mimořádný lesk a hlubší stínování po celé karoserii vozidla.

V rámci modernizace se představuje širší škála dvoubarevných verzí se šesti odstíny v kombinaci s kontrastní černou střechou u provedení F SPORT a F SPORT Design.

img-responsive

Lexus UX představuje stylový a všestranný městský crossover | foto: Lexus

Nabídka čalounění kabiny ve všech verzích UX (s výjimkou F SPORT) zahrnuje novou barevnou variantu ‚lískový ořech‘ (pro látku i umělou a pravou kůži). Čalounění perforovanou kůží zaujme svěžím vzhledem s novým vzorem prošívání Kagome, inspirovaným tradiční japonskou vazbou pletených košů. U čalounění umělou kůží se nově používají tradiční japonské vzory ‚sashiko‘.

Bezpečnostní systém Lexus Safety System+ 2.5
Přepracovaný systém Lexus Safety System+ 2.5 pro Lexus UX přináší vylepšený výkon předkolizního bezpečnostního systému, nyní s asistentem pro odbočování na křižovatkách pro bezpečnější projíždění křižovatek oběma směry. Dále nouzový asistent řízení, zlepšující reakce systému řízení i jízdní stabilitu při úhybných manévrech bez opuštění jízdního pruhu. Dynamický tempomat řízený radarem je vybaven funkcí snižování rychlosti v zatáčkách, která automaticky reguluje rychlost vozidla v závislosti na poloměru zatáčky.

Hospodárné pohony
Nabídka pohonných ústrojí pro model UX se nemění. UX 250h se pyšní vynikající hospodárností a kultivovaným jízdním projevem hybridní elektrické technologie Lexus čtvrté generace. Systém 2,0 litru dosahuje nejvyššího výkonu 184 k/135 kW. K pohonu verze UX 200 slouží benzínový čtyřválec 2,0 litru, který je prakticky totožný s jednotkou používanou hybridním modelem. Zážehový agregát zaujme mimořádnou termodynamickou účinností 40 %, díky níž vůz vykazuje nízkou spotřebu paliva i emise CO2.

Vytisknout

Diskuze: Modernizovaný Lexus UX přinese spoustu novinek

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

e-skútr HECHT

Skútr je skvělý pro práci i zábavu, jeho provoz má ale i druhou stranu mince

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud