Bláznivý design 50. let? Galileo Show Car reprezentuje auta, která chtěla dobývat vesmír

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 8. října 2018, 10:02 Aktualizováno 8.10.2018, 11:17 Google+

Zatímco v Československu se padesátá léta nesla v duchu strachu a nesvobody, za oceánem byla atmosféra přesně opačná. Lidé se mohli radovat ze vzkvétající ekonomiky i velkého technického pokroku. Jeho symbolem se staly proudová letadla, vysokorychlostní vlaky, rakety a samozřejmě i představy o dobývání vesmíru, létajících automobilech, atd.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Galileo Show Car

Galileo Show Car | foto: Hemmings

Sdílejte článek

Tyto ideály nepoháněly jen lidskou fantazii, ale také představivost designérů. Tou dobou se v zámoří rodila fantastická auta, jako byl například Chevrolet Corvette nebo Ford Thounderbird, která navíc i ve svém designu ukrývala část snů o létání a dobývání vesmíru. Ať už se jednalo o oblé aerodynamické tvary, stylová křidélka nebo zadní světlomety často tvarované do podoby raketových motorů.

Výroba stylových automobilů navíc nebyla doménou jen velkých automobilek. O prostor se hlásily i menší dílny a zruční výrobci, kteří se snažili prosadit s vlastním designem a vlastními, mnohdy velice originálními, nápady. Ostatně o několika takových už jsme v minulosti také psali.

Dnes se ale podíváme na jedinečný koncept Galileo Show Car z roku 1957, za jehož vznikem stojí jistý Joseph Galileo. Ten byl podobně jako řada dalších lidí v této době okouzlen designem proudových letadel, vesmírných raket a myšlenkou na dobývání vesmíru. Kromě toho však Galileo mohl čerpat i ze své služby v armádě.

Joseph Galileo, narozený v roce 1928, vstoupil v roce 1945 do armádní jednotky „Army Air Corp," která se během následujících let přerodila do United States Air Force. Galileo sloužil v armádě čtyři roky a stal se tak svědkem doby, kdy vrtulová letadla dosluhovala a začala je nahrazovat letadla proudová. A právě zde zřejmě začal čerpat inspiraci pro stavbu vlastního vozu.

Už samotná myšlenka na stavbu vlastního automobilu byla poměrně ambiciozní, ovšem Joseph šel ještě dál. Usmyslel si totiž, že karoserie jeho vozu bude vyrobena z laminátu, který byl tou dobou něčím, čím je pro nás dnes karbon. Doma proto začal ze dřeva a sádry vyrábět formy, ve kterých vznikaly jednotlivé díly.

Galileo věnoval designu karoserie velkou pozornost a snažil se, aby byl celý vůz naprosto originální. Dokonce se rozhodl i pro otvírání dveří ve stylu tzv. „Racčích křídel," (Gullwing doors). Touto specialitou se přitom proslavil v polovině 50. let zejména Mercedes 300 SL.

img-responsive

Galileo Show Car | foto: Hemmings

Jako základ nového vozu posloužilo upravené šasi z Fordu vyrobeného v roce 1949. Motory sice nebyl proudový, ovšem jeho název byl přinejmenším stylový - jednalo se o vidlicový osmiválec Oldsmobile Rocket. K velkým zajímavostem vozu patří také přední a zadní nárazníky, které mělo být možné při parkování vysunovat či zasunovat - podle potřeb řidiče.

Joseph svůj prototyp bohužel nikdy nedokončil, což je vidět zejména při pohledu do interiéru. Galileo navíc v roce 2010 zemřel a vůz tak zůstal v tomto stavu. Navíc se někde ztratil i jeho motor. Ačkoliv se ovšem vůz nikdy nedočkal oficiální prezentace, v okolí San Francisca se o něm dobře vědělo často byl označován za tamní senzaci.

Rozestavěný koncept, který je tichým svědkem optimismu panujícího v padesátých letech ve svobodné části světa, je v současnosti na prodej v Tampě na Floridě. Jaká je jeho cena nevíme, ovšem web Undiscovered Classics zařadil tento vůz mezi „Nejzajímavější americká zapomenutá auta," což by mohlo při prodeji pomoci.

Vytisknout

Diskuze: Bláznivý design 50. let? Galileo Show Car reprezentuje auta, která chtěla dobývat vesmír

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Upravená Audi RS3 s elektrickým pohonem vyzvala na souboj moderní supersporty

Elektrická Audi RS3 vyzvala na souboj moderní supersporty, výsledky byly…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud