Nejdražší motocykl na světě? Black Lightning uháněl 241 km/h už v roce 1948

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 19. července 2018, 16:34 Google+

Není to tak dávno, co jsme se věnovali nejdražším veteránům a jejich těžko uvěřitelným cenám. Když jsme tedy narazili na pravděpodobně nejdražší motorku světa. rozhodně nám nemohla uniknout - a to se přitom motorkám příliš nevěnujeme. Vincent Black Lightning je však takový unikát, že si zaslouží být výjimkou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vincent Black Lightning

Vincent Black Lightning | foto: Bonhams

Sdílejte článek

Když se v roce 1948 představil motocykl Vincent Black Lightning, jednalo se o nejrychlejší a zřejmě i nejžádanější motorku na světě. Bez jakýchkoliv úprav a ve zcela sériovém stavu totiž dokázala dosahovat rychlostí okolo 150 mil za hodinu, tedy cca 241 km/h, ovšem tedy pouze pokud k tomu měl řidič dostatek odvahy. Výkon brzd se totiž ani v nejmenším nerovnal výkonu motoru.

Celý projekt Vincent Black Lightning začal již v roce 1947, kdy si Jack Sutees, jeden z dealerů společnosti Vincent, objednal motocykl Vincent Rapide s řadou úprav pro závodění. Motor pro jeho motocykl však vznikl ve dvou provedeních, přičemž ten druhý nakonec skončil ve stroji známém jako Gunga Din" - v podstatě se jednalo o testovací platformu, ze které byly později odvozeny motocykly Vincent Black Shadow a Vincent Black Lightning.

Mimochodem, i pokud by vás nezajímal svět motocyklů, jméno Surtees byste znát mohli. John Surtees, syn Jacka, je totiž dodnes jediným závodníkem, který dokázal vyhrát "Grand Prix World Championships" na motocyklu i za volantem, jak připomíná Silodrome, který na motocykl upozornil.

Vraťme se ale k samotnému stroji. Black Shadow a Black Lightning byly poháněny motorem V-twin, který navrhl australský technik Phil Irving. Ten přitom přišel se svým motorem v podstatě jen náhodou - na stole měl mít totiž nákresy jednoválcového motoru z Vincent Meteor, které se mu však náhodně překryly. Tím vznikl obraz motoru V-twin, který mohl už na první pohled skvěle fungovat. A po pár úpravách a výrobě nových dílů se tato teorie potvrdila.

Irving navíc neskončit jen u motorů. Později během své kariéry vyvinul motor Repco V8 RB620, se kterým australský jezdec Jack Brabham vyhrál v roce 1966 pohár Formule 1 pro nejlepšího jezdce i nejlepší tým. Proti němu přitom stála celá řada významných automobilek s předními techniky z celého světa.

Motocykl Black Lightning byl původně vyvíjen jako závodní stroj určený k případnému lámání rychlostních rekordů, ovšem mohl být i licencován pro silniční použití. Jeho závodní kořeny však potvrzuje i technika motoru V-Twin o objemu 998 cc, který byl vyráběn přímo s ohledem na maximální výkon. 

Vincent Black Lightning v akci | zdroj: youtube.com

Výrazně upravený motor byl schopen poskytnout cca 52 kW (70 koní), což bylo o 15 koní více, než nabízel motor V-twin v Black Shadow. Black Lightning navíc vážil pouze 170 kg, zatímco Black Shadow 208 kg. Maximální rychlost 241.4 km/h ověřovala řada jezdců, mezi kterými nechyběl ani legendární Rollie Free. Ten vytvořil s upraveným Black Lightning americký rychlostní rekord pro motocykly v roce 1948 na trati Bonneville Salt Flats.

Mezi lety 1948 až 1952 vyrobila společnost Vincent-HRD pouhých 33 exemplářů modelu Black Lightning, přičemž do dnešních dnů se mělo v původním stavu dochovat cca 19 kusů. Jejich ceny tak začaly raketově stoupat, díky čemuž si "Černý Blesk" vysloužil mezi sběrateli přezdívku „Ferrari GTO na dvou kolech."

img-responsive

Vincent Black Lightning | foto: Bonhams

Stejně jako Ferrari GTO, i Black Lightning je nejdražším motocyklem na světě a očekává se, že dodnes nejdražší prodaný kus by opět mohl předběhnout jen Black Lightning. Mimochodem - tím vůbec nejdražším je motocykl, se kterým Jack Ehrett stanovil nový australský pozemní rekord. Tato motorka se totiž vydražila za cca 929 000 dolarů, tedy necelých 20.6 mil. korun.

Motocykl na fotografiích byl vyroben v roce 1949 a je druhým kdy vyrobeným Vincentem Black Lightning. Jeho prvním vlastníkem se stal švýcarský závodník Hans Starkle, který byl současně továrním jezdcem NSU. Kromě toho má navíc motorka kompletní historii všech svých vlastníků.

Dražba, během které se stal Vincent Black Lightning nejdražším motocyklem světla | zdroj: youtube.com

Až se tedy 6. října objeví na aukci společnosti Bonhams konané v Barber Motorsports Museum v americkém Birminghamu (stát Alabama), očekává se enormní zájem z celého světa. V současnosti předpokládaná prodejní cena se zatím pohybuje v rozmezí 400 až 500 000 dolarů, ovšem do doby konání aukce se může přihlásit podstatně víc lidí, což by cenu motocyklu mohlo ještě navýšit. Nemluvě o tom, že prodejní rekordy v poslední době padaly překvapivě často.

Vytisknout

Diskuze: Nejdražší motocykl na světě? Black Lightning uháněl 241 km/h už v roce 1948

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

MINI John Cooper Works se vznáší 65 metrů nad Ostravou. Nejvýše umístěný automobil nad terénem v ČR stojí na Bolt Tower v Dolních Vítkovicích.

Nový ostravský unikát? Extrémněji zaparkované auto už asi v Česku nenajdete

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud