Kde Tatra končí, Praga V3S začíná

AutoRoad.cz, 19. dubna 2017, 11:25 Google+

Známe ji pod jmény Ventra, Vejda, Vétřieska, Vska nebo Vejtřaska. Byla uřvaná, nepohodlná a v zimě se jí v sání musely zapalovat noviny, jinak nechtěla nastartovat. Přesto je Praga V3S symbolem nebojácného a nezničitelného náklaďáku, na který může být každý Čech po právu pyšný.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Praga V3S

Praga V3S | foto: Ministerstvo obrany

Sdílejte článek

Praga V3S se zrodila v těžkých 50. letech, kdy už bylo jasné, že přesluhující model Praga RN/RND, vyráběný od roku 1933, nemůže stačit potřebám armády ani společnosti. Rozběhl se tak dvouletý vývoj, na jehož konci stál plně funkční prototyp Pragy V3S, zbavený všech problémů a závad. Ten měl vzduchem chlazený naftový šestiválcový motor o výkonu 75 kW (102 koní), jehož původ nalezneme v motoru V12 Tatry 111. Pro Pragovku byl tento motor de-facto rozpůlen. Šasi, na kterém V3S stojí, je silně inspirováno náklaďáky používanými během druhé světové války vojsky USA i SSSR. Zdůrazňujeme, pouze inspirovaný, konstrukce V3Sky je totiž skutečný originál.

Díky specifické konstrukci měla Vejtřaska neskutečné terénní schopnosti. Dokázala přebrodit až metr hlubokou vodu či zdolat 40 cm vysokou kolmou překážku. To vše díky nápravám umístěným vysoko nad osou otáčení kol. Co však představovalo výhodu v terénu, omezovalo Pragovku na silnici. Tam totiž směla jet rychlostí pouhých 60 km/h, jinak by mohlo dojít k poškození pohonného ústrojí, které mohlo mít fatální následky.

Vejtřaska byla koncipována pro převoz až 5 tun materiálu po zpevněných silnicích, 3 tun po nezpevněných nebo převozu až 22 vojáků na korbě. Díky dvojmontáži kol na zadních nápravách navíc dokázala skvěle rozložit svou váhu v rozbředlém terénu a neměla tak problémy se zapadáním. Pokud se dostala do terénu, který se zdál být nad její limity, mohl řidič použít redukční převodovky. Ty pak Pragovce pomohly zdolat i stoupání neskutečných 75%. Pamětníci a milovníci tohoto vozu navíc rádi dodávají, že kde neprojde kamzík, tam projde ruský partyzán. A kde neprojde ruský partyzán, tam ho odveze Vejtřaska.

Cestovní komfort ve VSce byl však tragédií. Uřvaný motor byl totiž umístěn takřka v kabině řidiče, špunty do uší tak byly vítaným společníkem při dlouhých cestách. Sedačka řidiče navíc nebyla až do modernizace odpružena, převodovka postrádala synchrony a řízení chyběl posilovač. Se zatáčením tak občas musel pomáhat i spolucestující a řazení probíhalo vždy s dvojitým vyšlápnutím spojky. Podřazování pak s meziplynem. 

I přes všechny neduhy byla ale Vétřieska neskutečným pracantem, který si přízvisko legendární po právu zaslouží. Vyráběla se dokonce v 60 různých variantách, a to až do roku 1990. V armádě přitom sloužila v omezeném počtu až do roku 2016, kdy byly poslední kusy nahrazeny Tatrami 810 a 815. 

Nejpočetnější varianty zahrnovaly valník a korbu. Existovaly však i speciální štábní nebo chemické nástavby. Svůj prostor dostali i mechanici, ti totiž obdrželi VSku s plně vybavenou dílnou. Civilní sektor se dočkal zvláštní nástaveb v podobě cisterny pro hasiče, jeřábu ale i nechvalně proslulého fekálního vozu. 

Nezdolná Pragovka nás reprezentovala i v zahraničí. Kromě několika expedic, uskutečněných převážně za socialismu, jejichž cílem bylo navázání obchodní spolupráce a reprezentace kvalit, se V3Sky podívaly do světa i jako armádní speciály. Účastnily se totiž misí AČR v bývalé Jugoslávii i operace Pouštní bouře. V obou případech šlo převážně o vozy chemického útvaru. Hlučné a staře vypadající Vejtřasky zprvu sklízely posměšky z řad vojáků ostatních armád. Traduje se, že čeští vojáci museli čelit i otázkám typu "Z jakého muzea jste to vyhrabali?". Po krátkém čase si ale VSky vysloužily i jejich úctu. Jejich vzduchem chlazené šestiválce byly totiž odolné jakýmkoliv teplotám, poradily si s každým terénem a jejich konstrukce byla doslova blbuvzdorná. 

PV3s se navíc dočkala i exportních úspěchů. Kromě kusů, které sloužily v extrémních podmínkách východního bloku, byly často exportovány varianty s armádní výzbrojí. Skvělým příkladem je projekt Ještěrka, což byla pancéřovaná V3S s dvouhlavňovým protiletadlovým kanónem na korbě. Tato varianta se dočkala exportu do Jugoslávie, Lýbie a Iráku. Ačkoliv šlo původně o protiletadlovou zbraň, často byla používána k boji s pěchotou. Díky své přesnosti, kadenci a průraznosti se brzy stala větším postrachem, než tanky.

Celkově se vyrobilo přes 135 000 kusů Vétřiesek s různými nástavbami a pro různé trhy. Úspěchů, kterých Praga V3S, dosáhla je mnoho. Tím největším však nejspíš zůstává fakt, že jde o nejdéle vyráběný československý náklaďák, po kterém je neustálá sháňka. Lidé zkrátka Vejtřasku milují, a nelze se jim divit.

Vytisknout

Diskuze: Kde Tatra končí, Praga V3S začíná

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Fiat Abarth 124 Spider "převlečený" za Ferrari je na prodej

Téměř nové Ferrari za cenu Fabie? Začnete po něm toužit

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

  2. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud