Pozapomenuté sportovní vozy díl 5., Jaguar C‑X75

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 15. března 2023, 05:34 Google+

Na světě je velké množství úžasných vozů, které se bohužel buď nedostaly do výroby vůbec a nebo jich vzniklo jen malé množství a široká motoristická veřejnost na ně téměř zapomněla. Pojďme si některé z nich připomenout.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jaguar C-X75 jako hvězda snímku Spectre

Jaguar C-X75 jako hvězda snímku Spectre | foto: jaguar land rover

Sdílejte článek

Když společnost Jaguar v roce 2010 představila koncept C‑X75, jednalo se o začátek nové kapitoly v oblasti inovací a technologického pokroku. Od návrhu konceptu po plně funkční prototyp uplynuly jen dva roky.

Během této neuvěřitelně krátké doby vytvořila společnost Jaguar společně s partnerskou vývojářskou firmou Williams Advanced Engineering hybridní elektromobil s paralelním pohonem, který lze dobíjet ze zásuvky (PHEV). Tento elektromobil disponuje pohonem všech kol a je vybaven motorem s nejvyšším jmenovitým výkonem na světě. Zároveň se může jako první Jaguar pochlubit skořepinovým šasi z uhlíkových kompozitů.

img-responsive

jaguar c-x75 | foto: jaguar land rover

Ačkoli bylo v roce 2012 rozhodnuto, že vzhledem k celosvětové ekonomické situaci nebude model C‑X75 uveden do standardní výroby, bylo patrné, že se jedná o působivou ukázku prvotřídních schopností společnosti Jaguar v konstrukci vozidel s lehkou karoserií. Model zároveň posloužil jako ideální zkušební platforma pro inovativní výzkum firmy na poli vysoce výkonných pohonných jednotek s nízkými emisemi.

Mezi výjimečné výsledky při vývoji prototypů modelu C‑X75 patří přelomové hybridní technologie, uhlíkové kompozitní materiály a vyspělá řešení v oblasti designu, kterých bylo dosaženo ve spolupráci se společností Williams Advanced Engineering. Tyto výsledky budou využity v dalších oblastech výzkumu a vývoje, při budoucí inovativní výrobě a konstrukci nové generace vozů značky Jaguar.

img-responsive

jaguar c-x75 | foto: jaguar land rover

„Program C‑X75 je vrcholem dovedností společnosti Jaguar na poli technologií a designu. Jedná se bezpochyby o nejrychlejší zkušební platformu pro světové nejvyspělejší technologie. Snoubí se zde pozoruhodný hybridní pohon s dechberoucím výkonem. Společnost Jaguar vždy usiluje o výrobu vozů budoucnosti. Díky projektům jako C‑X75 budujeme základy pro další generaci inovací nesoucích značku Jaguar.“ – Adrian Hallmark, globální ředitel značky Jaguar.

Nejvyšší výkon a rozložení točivého momentu - Model C‑X75 disponuje kombinovaným výkonem přesahujícím 850 k a točivým momentem 1 000 Nm – a to díky moderní čtyřválcové pohonné jednotce inspirované vozy Formule 1 s objemem 1,6 litru, která díky dvojitému přeplňování (turbodmychadlem a kompresorem) dosahuje výkonu 502 k při 10 000 otáčkách za minutu.

Tato pohonná jednotka je spojena s elektromotory, které nabízejí nejvyšší točivý moment a rozložení výkonu ze všech vyráběných elektromotorů. Generují dalších 390 koňských sil. Baterie v modelu C‑X75 dosahuje největšího stálého jmenovitého výkonu na světě mezi PHEV. Ve fázi plného nabití zajišťuje výkon přesahující 300 kW.

Díky vyspělé sedmistupňové poloautomatické převodovce, která umožňuje měnit rychlostní stupně za dobu kratší než 200 milisekund, dokáže vůz C‑X75 zrychlit z 0 na 160 km/h za méně než šest sekund. Úplně první prototyp C‑X75 s lehkostí překonal rychlost 320 km/h a teoreticky může dosáhnout maximální rychlosti přes 350 km/h.

Výsuvný spojler a aerodynamická úprava podvozku zajišťují při rychlosti 320 km/h přítlak o hodnotě více než 200 kg. Stabilitu vozu při vysokých rychlostech zvyšují aktivní systémy.

img-responsive

jaguar c-x75 | foto: jaguar land rover

Mimořádně nízké emise a čistý elektrický režim

Díky naprosto extrémní specifikaci PHEV, která překonává všechny ostatní vyvíjené mobilní baterie, ujede model C‑X75 vzdálenost 60 km výlučně na elektropohon a jeho emise CO2 činí méně než 89 g/km.

Prostřednictvím projektuC‑X75 se může společnost Jaguar ještě výrazněji prezentovat jako nejvýznamnější britský investor v oblasti inovativních technologií. Výsledky programu C‑X75, zejména v oblasti vyspělých technologií pohonu a lehkých kompozitních materiálů, dokládají vůdčí úlohu společnosti Jaguar na poli technologií, ve sféře převratných novinek týkajících se vývoje a výroby automobilů.

Zdroj: Jaguar 

Vytisknout

Diskuze: Pozapomenuté sportovní vozy díl 5., Jaguar C‑X75

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Toyota Yaris GR

Jak správně zvládat aquaplaning či nenadálé smyky vašeho vozidla?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud