Auto není jednorázový výdaj. Do čeho musíte pravidelně investovat?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 29. července 2018, 14:26 Google+

Většina lidí si při výběru nového nebo ojetého automobilu stanoví cenový limit, do kterého se chtějí s nákupem vejít. Málokdo si však uvědomuje, že zaplacením kupní ceny se teprve rozjíždí obrovský kolotoč investic, který dělá z automobilu jednu z nejhorších investic. Víc už totiž obvykle stojí jen bydlení.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Pokud se nerozhodujete pro koupi nějakého vzácného, luxusního či historického vozu, u kterých se dá již nyní pozorovat růst ceny, je potřeba se smířit se starým rčením, že auto je jedna z nejhorších investic. Již při samotné koupi nového auta totiž dramaticky poklesne jeho hodnota. A tím to teprve začíná.

Celý problém mnohdy začíná už jen při pohledu na lákavou cenovou nabídku vozu, který byste si normálně nemohli dovolit. V ten moment už totiž začínají kupovat oči a hlas zdravého rozumu mizí v dálce. Následky takovýchto impulzivních a zbrklých následků ale mohou být dalekosáhlé a nakonec vám klidně celé auto i znechutí.

Na co tedy myslet, pokud se chystáte pořídit nový vůz? Odpovědí je zkratka TCO, která v angličtině značí Total Cost of Ownership, tedy celkové náklady na vlastnictví automobilu. Tato věc je obvyklé zásadní hlavně pro společnosti při výběru nových aut, ovšem zanedbávat by ji neměli ani soukromníci.

Pod TCO se totiž ukrývají všechny náklady, které jsou s vlastnictvím vozidla spojené. Jedním z těch nejčastěji opomíjených je pak samotný pokles ceny automobilu spojený s jeho koupí. Už v tu chvíli totiž opět "platíte." a Platit nepřestanete ani v momentě, kdy byste se rozhodli s automobilem nejezdit.

Kromě samotné ztráty hodnoty, kterou ale na vlastní kůži pocítíte až při prodeji, pak auto nejvíce prodělává tradičně na pohonných hmotách. Opomenout ale nelze ani pojištění, servis nebo pravidelné výměny pneumatik.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pneumatiky.cz

Servisu se přitom nevyhne žádné vozidlo - i kdybyste měli štěstí a všechny závady se vám vyhýbali jako čert kříži, přesto je potřeba dodržovat pravidelné servisní intervaly, které jsou obvykle stanoveny každý 15 000 km nebo jedenkrát ročně.

Samotné náklady návštěvy servisu se pak znovu odvíjí od několika faktorů. Je dobře známým faktem, že majitelé dieselových motorů s nízkou spotřebou se pak obvykle prohnou jejich servisu. Jednoduché benzínové motory bývají obvykle na údržbu méně nákladné.  Ceny se také odvíjí podle jednotlivých značek - u prémiových si připlatíte nejen za cenu samotných dílů, ale obvykle i za práci.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: Škoda Auto

Naštěstí ale žijeme v době, kdy můžete hodit starosti s obcházením servisů a následovným srovnáváním hodit za hlavu. Pokud potřebujete zjistit ceny jednotlivých dílů, můžete buď projít jednotlivé internetové obchody, nebo využít srovnávač MJ-Auto a porovnat si tak ceny dílů mezi dvěma automobily.

Náhled a ceny pneumatik vám opět poskytne některý z internetových obchodů. A ceny pojištění? S těmi vám rádi pomohou na několika českých portálech, kde zaručují zaručeně ty nejnižší sazby. Někdy však není na škodu ani osobní návštěva pobočky. A zapomínat nelze ani na dálniční známky.

img-responsive

Dálniční známka 2018 | foto: INCORP images

Pokud si ale chcete ušetřit práci se zdlouhavými výpočty, můžete si usnadnit práci pomocí webového projektu JiTiS - Just in Time in Service. Tento speciální informační servis pro motoristy totiž dokáže vypočítat budoucí náklady na vlastnictví, provoz a údržbu osobního automobilu. V případě pořízení ojetého vozu navíc dokáže poskytnout odhad nákladů spojených se zanedbanou údržbou, což můžete být vaše poslední záchrana před pořízením podezřele levného prémiového vozu.

Při výpočtech celkových nákladů na vlastnictví vozu (TCO) JiTiS využívá celou řadu informací,jako například cenu za budoucí najetý kilometr, rozpis budoucích měsíčních nákladů, kalkulaci nákladů na Zanedbanou péči nebo dlouhodobé plánování údržby

TCO od společnosti JiTiS | zdroj: youtube.com

Ve výsledku tak získáte odhad nákladů za palivo, pneumatiky, pojištění, pokles ceny vozidla, atd. Základní informace navíc JiTis generuje zdarma, pro zobrazení podrobnějších údajů je však potřeba sáhnout do peněženky a připravit si 162 Kč, za které můžete mít 10 kompletních výpočtů + export dat do tabulky PDF. Za 108 Kč pak JiTis nabízí certifikát, který můžete využít při prodeji automobilu.

Vytisknout

Diskuze: Auto není jednorázový výdaj. Do čeho musíte pravidelně investovat?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Plánujete dovoz ojetiny z Německa? Věci, na které je potřeba dát si pozor

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud