Papež dostal nový papamobil. Konstrukce nepřekvapí, pohon ale ano

Papamobil Toyota Mirai | foto: Toyota

Hlava katolické církve, papež František, se chystá v listopadu do Japonska, kde bude jezdit speciálně upravenou Toyotou Mirai.

Papamobil, založený na Toyotě Mirai, je 5,1 metrů dlouhý a díky speciální nástavbě,umožňující papeži Františkovi stát za jízdy, vysoký 2,7 metrů. Vůz je poháněn vodíkovými palivovými články, které posílají elektrickou energii elektromotoru o výkonu 114 kW (155 koní) a točivém momentu 355 N.m. Poháněná jsou zadní kola a dojezd je přibližně 500 km.

Papamobil Toyota Mirai | foto: Toyota

Papamobil Toyota Mirai | foto: Toyota

Slavnostní předání nového papamobilu se uskutečnilo ve Vatikánu. Japonskou automobilku zastupoval senior viceprezident společnosti Toyota Motor Europe Miguel Fonseca a výkonný ředitel společnosti Toyota Motor Italia Mauro Caruccio. Kromě nich se předání účastnil též ctihodný otec Domenico Makoto Wada a japonský velvyslanec při Svatém stolci Seiji Okada.

Na závěr ještě zmiňme, že v průběhu let byla flotila papamobilů rozsáhlá a rozmanitá. Uvést můžeme například dva bohy, kteří by si snad nemohli být méně podobní. Ve službách papeže totiž jezdil jak upravený maličký Fiat Panda, tak i velký Mercedes Benz třídy G.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy