Užitkový Bentley? Australská láska k pick-upům stvořila unikátní stroj

Bentley S1 | foto: Silverstone Auctions

Australané jsou známí pro svou lásku k pick-upům, které nazývají slovem Ute. V nabídce byly i vozy jinde nevídané, jako třeba HSV Maloo, které si dokázalo poradit i s mnohými supersporty. V Austrálii ale vznikl už dávno i jeden unikátní pick-up značky Bentley.

Bentley S1 byl luxusní automobil produkovaný automobilkou Bentley mezi roky 1955 a 1959. Jako všechny Bentley, nabízené mezi roky 1931 a 2004, i model S1 vycházel z vozu Rolls Royce. Nebo přesněji, byl pouze Rolls Roycem s jinou maskou. Poslední vůz obou značek s rámovým podvozkem samozřejmě mířil na nejvyšší segment trhu a jeho kabina nabízela nejvyšší tehdy dostupný luxus. 

Bentley S1 | foto: Silverstone Auctions

Tak tomu bylo i u kousku vyrobeného v roce 1956, který si v Londýně pořídil jistý Charles Lloyd-Jones. Po několika letech jej ale odprodal šlechtici Keithu Rousovi, který vůz vzal sebou do Austrálie. Není známo kdy přesně se vůz do Austrálie dostal a jak dlouho tam sloužil svému původnímu účelu, po nějaké době provozu na jižní polokouli však prošel velmi australskou přestavbou. 

U karosáře George Williamse z Nového Jižního Walesu totiž S1 přišel o část svojí karosérie za B sloupkem a místo ní se na rám nastěhovala dřevěná ložná plocha. Takzvaný styl woodie byl populární ve 40. - 60. letech v USA, zejména na kombících, luxusní britský pick-up s ním ale vypadá také skvěle, zejména v kombinaci s banánově žlutou barvou zbylé karosérie. 

Bentley S1 | foto: Silverstone Auctions

Technika jinak zůstala stejná, pod kapotou je tak šestiválec o objemu 4,9 litru a výkonu 177 koní, který na zadní nápravu přenáší čtyřstupňová automatická převodovka. Původní sedan dokázal vyvinout rychlost až 191 km/h, z nuly na sto se dostal za asi 13 sekund. 

V roce 2012 se banánový pick-up Bentley, asi jediný svého druhu, dostal zpět do rodné Británie. A pokud se vám líbí, máte teď jedinečnou šanci si jej pořídit. Do své nabídky jej totiž zařadila aukční síň Silverstone Auctions.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy