Škoda spouští carsharing Uniqway, celoevropsky jedinečnou koncepci sdílení vozidel

Carsharing Uniqway zahajuje provoz. Studenti a pedagogové si mohou v Praze pronajmout jeden z 15 vozů Škoda Fabia Style | foto: Škoda Auto

Uniqway, celoevropsky jedinečná carsharingová platforma pro studenty, vstupuje po úspěšné testovací fázi do každodenního provozu. Odteď je platforma k dispozici studentům a pedagogům Českého vysokého učení technického, Vysoké školy ekonomické a České zemědělské univerzity. Podmínky pro to, aby služba mohla vzniknout, vytvořily Škoda Auto ČR a Škoda Auto DigiLab.

Základní sazba pronájmů vozů se skládá z kombinace využitého času a najetých kilometrů: 29 Kč za hodinu a 4,90 za kilometr. Uniqway však zvýhodní delší zápůjčky například pro účely dlouhých jízd či výletů. Služba funguje na mezinárodní kartu ISIC, kterou disponuje každý student. Po bezplatné registraci se auta dají v aplikaci vyhledávat a rezervovat.

V současnosti je platforma k dispozici studentům a pedagogům Českého vysokého učení technického, Vysoké školy ekonomické a České zemědělské univerzity. Jak již ovšem automobilka uvedla ve své dřívější tiskové zprávě, brzy by se seznam mohl rozrůst o další vysoké školy.

Škoda Auto DigiLab provozuje i službu HoppyGo, která patří mezi největší poskytovatele peerto-peer carsharingu v České republice

O službě Uniqway

Škoda Auto systematicky podporuje mladé talenty a otevírá jim v celé řadě oblastí profesní perspektivy. Z tohoto důvodu společnost úzce spolupracuje s řadou vysokých škol v České republice. Díky projektu Uniqway se nyní spolupráce mezi tradiční automobilkou z Mladé Boleslavi a třemi pražskými univerzitami dostala na novou úroveň: poprvé automobilový výrobce umožní realizovat mobilní službu vyvinutou studenty.

Hlavní myšlenkou bylo nabídnout mobilitu i přes omezený rozpočet a chybějící auto. Škoda Auto a Škoda Auto DigiLab projekt financují, navíc poskytují studentům také mentory. Studenti se postarali o vývoj aplikace, grafický design, organizovali marketingové aktivity a vybrali auta. 

Carsharing Uniqway zahajuje provoz. Studenti a pedagogové si mohou v Praze pronajmout jeden z 15 vozů Škoda Fabia Style | foto: Škoda Auto

Pro službu Uniqway vyvinuli studenti ve spolupráci se Škoda Auto ČR a Škoda Auto DigiLab webovou stránku a aplikaci. Po bezplatné registraci studentskou kartou ISIC mohou být vozidla přes aplikaci vyhledána a pronajata. Speciální tlačítko Uniqway v každém z 15 zcela nových modelů Škoda Fabia Style informuje pomocí barevného kódu, zda se vozidlo nachází v povolené parkovací zóně nebo na správném místě pro vrácení vozidla.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy