Přeprava letadel po dálnici? Unikátní náklaďák ukrývá malé překvapení

Speciální náklaďák společnosti Boeing | foto: youtube.com

Náklaďáky a doprovodná vozidla s označením "nadměrný náklad" lze potkat na českých silnicích a dálnicích poměrně často, ovšem málo kdy se jedná o náklad, který by vyžadoval natolik sofistikovaný přístup a techniku, jako když společnost Boeing přepravuje své součástky letadel.

Řada součástek z letadel se dá naložit do standardních kontejnerů či návěsů, takže jejich transportu byste si na silnici asi jen tak nevšimli. V případě trupu nebo křídel se však bavíme o obrovských a samozřejmě také velmi drahých komponentech, které vyžadují skutečně jedinečný přístup.

Během jejich transportu jsou totiž kladeny mimořádné nároky na řidiče, který si často musí poradit s opravdu velice dlouhým nákladem. Občas však není v rukou jednoho člověka takto rozměrný náklad zvládnout, proto Boeing přišel se zajímavým řešením.

To si můžeme poměrně dobře prohlédnout na videu umístěném na YouTube, které s největší pravděpodobností zachycuje přepravu trupu letadla. Kromě tradičního výkonného tahače v popředí si totiž můžeme všimnout i zmenšené a velice nízké kabiny pod zadní části návěsu.

Speciální kamion společnosti Boeing | zdroj: youtube.com

Kabina je určena pro druhého řidiče, který má na starosti směřování zadních části návěsu. Ačkoliv je kabina umístěna velice vzadu a nízko, řidič z ní má dostatečný výhled a dokáže hlavnímu řidiči velice usnadnit manévrování. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy