RC Model s motorem V16? Tahle funkční replika předválečného závoďáku vás ohromí

Replika závodního vozu z předválečných let dostala funkční motor V16 | foto: youtube.com

Závodní vozy z předválečného období byly elegantní, rychlé, hlučné a pekelně nebezpečné. Řada automobilových nadšenců však každý den sní o tom, že se jednou za volantem podobného vozu ocitnou a budou si moci vychutnat burácení jeho motoru. Něco podobného je však vyhrazeno jen hrstce vybraných, což v mnoha lidech probouzí kreativitu.

Závodní vozy, které se účastnily závodů Grand Prix v období před druhou světovou válkou, jsou dnes ceněným sběratelským artiklem, který vyjde na miliony dolarů. Ovšem ani šťastní majitelé těchto vozů za jejich volanty příliš často neusedají.

Pravděpodobně nejsnazším a nejdostupnějším způsobem, jak se alespoň přiblížit k atmosféře těchto vozů, je tedy stavba vlastní zmenšené repliky. A to samozřejmě včetně toho úchvatného, nenažraného, ostrého a uřvaného motoru V16, který se ukrýval pod protáhlou zadní kapotou.

A jeden takový exemplář se objevil již v minulém roce na YouTube kanálu V12-factory, který se věnuje různým spalovacím motorům pro dálkově ovládané modely. Několik videí se zde totiž věnuje replice závodního automobilu Auto Union Type C z roku 1936 v měřítku 1:3 - a to včetně motoru.

Původní automobil, v životní velikosti, disponoval působivým 6.0 litrovým přeplňovaným motorem V16, který nabízel řidiči cca 500 koňských sil. Replika disponuje poměrně věrně zpracovaným a také kompresorem přeplňovaným motorem V16, ovšem jeho objem se smrskl na 0.2 litru.

Zmenšená replika motoru V16 v měřítku 1:3 | zdroj: youtube.com

Jakým výkonem motor disponuje absolutně netušíme, ale už jen video, na kterém vidíme celý vůz v pohybu, jak burácí a zatáčí, v nás vyvolává vlnu nadšení a obdivu. A také samozřejmě touhu něco podobného vlastnit.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy