Opancéřovaný Dodge Charger je dalším šíleným výtvorem islamistických kutilů

Tento Dodge Charger, přestavěný islamisty na pancéřované vozidlo, si rychle získal přezdívku "Dodge Da'esh 2000" | foto: twitter

Je to pár měsíců, co jsme vám přinesli fotografie oblíbeného a všestranného Pick-upu Toyota Hilux přestavěného na obrněný transportér, kteří využívali ozbrojenci takzvaného "Islámského státu" k přepravě munice. Tím ovšem kreace islamistů ani zdaleka nekončí, což potvrzují snímky reportéra BBC, které pořídil v syrském městě Raqqa.

Na celkem pěti snímcích, které na svém Twitterovém účtu vystavil Quentin Sommerville - reportér BBC působící na Středním východě, můžeme vidět torzo sedanu značky Dodge Charger, který islamisté zbavili takřka všech přebytečných dílů karoserie a následně je nahradily poměrně silným pancéřováním.

Snímky tohoto improvizovaného obrněného vozu byly pořízeny ve městě Raqqa, jehož centrum je stále v rukou islamistů, ovšem spojenecké jednotky SDF (Syrian Democratic Forces) mají městko kompletně obklíčené a postupně ho od zbývajících buněk islamistů čistí. Během svého pomalého postupu pak objevují podobné stroje.

Ze snímků je jasně poznat, že se jedná o novější Dodge Charger, který dostal masivní "pancéřování" jak v prostoru motoru, tak v prostoru posádky na předních sedadlech. Modelový rok neznáme, ovšem podle některých komentujících by mohlo jít o vůz modelové řady 2014, který má pod kapotou 3.6 litrový motor V6 o výkonu 215 kW (292 k). Vůz samotný váží cca 1,6 tuny, což pro motor nepředstavovalo problém, ovšem s dodatečnými pláty pancéřování se váha jistě vyšplhala přes hranici 2 tun.

Jaký osud si pro tento vůz islamisté nachystali nevíme, ovšem s největší pravděpodobností měl Dodge posloužit jako improvizovaná pojízdná sebevražedná nálož, často označována zkratkou SVBIED (Suicide Vehicle Borne Improvised Explosive Device).

Právě ty bývají často postaveny na základě osobních vozů a následně vybaveny silným čelním pancířem, díky čemuž se s nimi islamisté snaží prorazit co nejblíže ke spojeneckým jednotkám, kde se následně odpalují.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy