Lincoln Zephyr, luxus pro mladé

Zephyr | foto: Ford Motor Company

Americký výrobce drahých a luxusních vozů se zaměřil i na mladší zákazníky.

Lincoln je po více než 70 let synonymem přepychového amerického vozu. Nový model Zephyr 2006 nemá v tomto ohledu nic měnit, pouze je cílem jiná skupina kupujících.

Na mezinárodním autosalonu v Shanghaji představil Lincoln vůz, jehož design je poněkud více evropský, než je u vozů tradiční americké provenience běžné. Tradiční žebrování masky však opomenuto být nemohlo.

Karosérie na nízkoprofilových pneumatikách navozuje pocit solidního vozu se sportovním nádechem, což umocňuje klínovitá karosérie. Nechybí však zase o něco větší zastoupení chromu, dodávajícího vozu známku nadřazenosti nad běžnou konkurencí.

Interiéru dominuje přírodní dřevo, pravá kůže a hliník s bíle podsvícenými palubními přístroji.

Srdcem Zephyru je šestiválec Duratec se systémem i-VCT, jenž má na svědomí lepší kroutící moment a nižší emise. Motor produkuje 210 koňských sil a je dodáván společně se šestirychlostní automatickou převodovkou.

Zephyr sice evokuje svým vzhledem sportovního ducha, nicméně podvozek je laděn k pohodlné a komfortní jízdě. Nezávislé zavěšení kol a tlumiče však byly konstruovány tak, aby byl vůz na silnici jistý i při ostré jízdě.

Brzdový systém je standardně vybaven senzory, které využívá systém EBD, jenž má na svědomí měření a následné ideální rozložení brzdící síly na všechna 4 kola. EBD spolupracuje s ABS. Spolu v kombinaci dosahují výrazně kratší brzdové dráhy a lepší stability vozu za rozdílných podmínek pod pneumatikami. Kontrola trakce je také standardem.


Foto: Ford Motor Company

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy