Dvoje brýle či dřevěné špalky? Povinná výbava je v Evropě různá

klín pod kolo | foto: Campi-shop

Pokud se chystáte vyrazit na dovolenou do zahraničí autem, měli byste si pohlídat, co všechno s sebou v autě musíte mít. Povinná výbava se totiž v různých evropských zemích od té české často liší.

Náhradní pojistky, žárovky, pneumatika, zvedák, výstražný trojúhelník, reflexní vesta, lékárnička a klíč na matice kol - tohle všechno s sebou musí řidiči automobilů v Česku vozit. Motocyklistům potom stačí lékárnička, náhradní pojistka a reflexní vesta.

Jenže tato výbava vám v zahraničí často nemusí stačit. V mnoha zemích je například nutné vozit v autě hasicí přístroj. Existují ale také kuriózní předpisy, třeba ve Španělsku musíte mít u sebe dvoje dioptrické brýle. V Belgii zase mají motorkáři předepsané oblečení a v Estonsku musíte auto zaparkované v kopci zajistit klínem.

"Často si řidič myslí, že mu stačí povinná výbava jako je v České republice a argumentuje tento fakt buď Vídeňskou, nebo Ženevskou úmluvou. Problém je ten, že tyto úmluvy se zmiňují jen o technické výbavě vozidla, nikoliv o povinné výbavě daného vozu. Tudíž do každého státu si musíme vybavit vozidlo jinak," upozorňuje Ústřední automotoklub.

Ten se na veškeré odlišnosti v povinné výbavě v jednotlivých evropských zemích zaměřil a sestavil kompletní přehled (zde).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy