České řidiče trápí alkohol, počet případů je alarmující

Alkohol za volantem trápí české řidiče. | foto: fishmanlaw.com

Alkohol za volantem patří k nejčastějším nešvarům českých řidičů. Jen loni způsobili podnapilí účastníci silničního provozu 4500 dopravních nehod. A podle nejnovějších statistik ministerstva dopravy se tato situace za poslední půl rok vůbec nezlepšila.

Během loňských 4500 nehod způsobených alkoholem v krvi zamřelo na silnicích 62 osob a 2200 jich bylo zraněno. Letos ale nejsou čísla o nic veselejší. Za prvního půl roku bylo totiž pod vlivem alkoholu nebo návykové látky přistiženo 6712 řidičů. Ve 2348 případech překročil alkohol v krvi hladinu jedné promile, což je hranice pro trestný čin. 2299 řidičů mělo v krvi méně než jedno promile alkoholu, což je klasifikováno „jenom“ jako přestupek. 1558 řidičů se zkoušce na přítomnost alkoholu nebo jiných omamných látek odmítlo podrobit. V průměru tak znamená, že denně se přestupku s alkoholem v krvi dopustilo 37 řidičů. Vedle pokuty znamená tento prohřešek také sedm trestných bodů.

Systém bodování za jednotlivé přestupky nedávno oslavil desetileté výročí. Za prvního půl roku si pak na své konto připsalo nějaký bod dalších 463 262 mužů a 114 350 žen. Celkově tak bylo k 30. červnu letošního roku 39 565 „vybodovaných“ řidičů a řidiček. Nejčastějším prohřeškem je překročení rychlosti v obci o méně než 20 km/h (2 body), následují nepřipoutání se či nepoužití ochranné helmy (3 body) a používání mobilního telefonu (2 body). Ve statistice slušnosti vládnou řidiči z Karlovarského kraje, kde 12 bodů dostalo jen 1831 lidí. Na druhém konci žebříčku je kraj Středočeský s 5584 „vybodovanými“.

Největší skupinu řidičů a řidiček aktuálně tvoří ti, kteří mají na svém kontě dva body. Následuje skupina se třemi body a na třetím místě je skupina řidičů se sedmi body. Nejméně početnou skupinu naopak tvoří řidiči s 11 body. Přestupku nebo trestného činu v rámci bodového systému se k 30. červnu dopustilo rovněž 48 011 cizinců. Z celkového počtu 525 534 řidičů s nějakým bodem (každý třináctý šofér) tak občané jiného než českého území tvoří celých 9 procent.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy