VIDEO: Devět ohromujících McLarenů F1 bok po boku na trati

Mclareny F1 seřazené na startu | foto: youtube.com

McLaren F1 vznikl v roce 1992 pod taktovkou již tehdy legendárního konstruktéra Gordona Murrayho. Celkem vzniklo pouze 106 exemplářů a 9 z nich se nyní postavilo na trať bok po boku.

Šest prototypů a sto vyrobených kusů. Přesně takový je počet automobilů s názvem McLaren F1, které mezi lety 1992 – 1996 spatřily světlo světa. Ač se od prvotního návrhu jednalo o supersport určený k jízdě na běžných silnicích, stal se hojně oblíbený i u profesionálních závodních týmů. Ty si vůz vybíraly pro závodní série GT, GTR i LM. V roce 1995 se dokonce jednomu z McLarenů F1 podařilo zvítězit na slavném závodě 24 hodin Le Mans. Dokázal tak na hlavu porazit i vozy, které byly již od prvotního nákresu zamýšleny jako závodní speciál.

V roce 1998 se vůz stal dokonce držitelem titulu „Nejrychlejší sériov automobil světy“ poté, co zdolal hranici 372 km/h. Tento rekord McLarenu uzmulo až Buggati s mocným Veyronem v roce 2005.

A proč si vůbec připomínáne historii tohoto úchvatného stroje? Na webu se totiž nedávno objevilo video, ve kterém se prohání hned devět jedinečných McLaerů F1 po závodní trati.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy