M5: Formule 1 na silnicích

M5 | foto: BMW Group

Nová M5 může zrychlit až na 300 km/hod - kdo si v uplynulých měsících kupoval auto, ten bezpochyby ví, že...

čísla koňské síly se stále šplhají výše a výše, ať u sportovních vozů, limuzín nebo vozů kombi. Zvýšení o více než 100 koní oproti předchozímu modelu je však velmi zřídké.

Nová sportovní limuzína z Bavorska však bude mít 507 koní. Bude vybavena závodní technikou, která je použita u závodních vozů BMW WilliamsF1. Nová M5 zrychlí za necelých 5 sekund na rychlost 100 km/hod a může dosáhnout rychlosti až 300 km/hod. Koncem tohoto roku začne výroba nové M5. Limuzína nebude pouze nejelegantnější, ale také nejsilnější svého druhu.

Srdcem celého vozu je nový deseti válcový motor. Počet válců a jejich uspořádání ve tvaru V-Form odpovídá agregátu Formule 1. Další paralela s technikou Formule 1 je princip tzv. sacího motoru. Vzduch, potřebný k spalování benzínu, putuje motorem bez dodatečné podpory ve spalovacích prostorech. Další zvláštností motorů BMW je vysoký tlak, s kterým agregát pracuje.

Nový motor nebude použit pouze u limuzíny M5. Pro Mezinárodní automobilový veletrh ve Frankfurtu v nadcházejícím roce bude připraven také vůz 6 Coupé v M verzi.

Zdroj a Foto: BMW

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy