Američané zveřejnili statistiku, v jakých autech se nejvíce umírá

Dnešní moderní automobily jsou mnohem bezpečnější a automobilky utrácejí desítky miliard korun za jejich vývoj tak, abychom z nich v případě nehody vyvázli živý a co s nejmenší újmou na zdraví.

Proto se americký Pojišťovací institut pro bezpečnost silničního provozu (IIHS) rozhodl, že vydá tabulky, ve kterých se každý může dočíst, jaké auto je bezpečné a v jakém se raději nesnažte vybourat.

Tabulky ukazují počet úmrtí řidičů na jeden milion registrovaných kusů určitého modelu. Data se vztahují se na vozy z let 2008 - 2010 a průměr pro všechny modely v roce 2011 byl 28 mrtvých na milion registrovaných kusů. Oproti průzkumu z roku 2008 to je zlepšení o 41 %. „Toto je na tři roky obrovské zlepšení, když vezmeme v potaz vliv ekonomiky." „Podle crashtestů víme, že se auta stále zlepšují a nyní to vidíme i na číslech z reálného světa, ”říká viceprezident a šéf výzkumu IIHS, pan David Zuby.

Nepříliš hezkým prvenstvím se pyšní Kia Rio, ve které dle průzkumu umírá nejvíce řidičů (149 mrtvých na milion aut). Hned v závěsu je Nissan Versa se 130 mrtvými a Hyundai Accent se 120 mrtvými. Nejlepšího, tedy nulového skore, dosáhla devítka: Audi A4 quattro, Honda Odyssey, Kia Sorento, Lexus RX 350, Mercedes-Benz třídy GL 4Matic, Subaru Legacy, Toyota Highlander Hybrid, Toyota Sequoia a Volvo XC90. Průměr čtyřdveřových vozů kategorie malých aut byl 115 mrtvých, kompaktní třída má 51 usmrcených a v sedanech střední třídy zemřelo 29 lidí.

Pokud se navíc podíváte na zmíněnou devítku, většina z nich disponovala pohonem 4x4. Faktem je i to, že 13 z 19 nejbezpečnějších aut jsou čtyřkolky. Už tedy víte, proč je v dnešní době tak oblíbený pohon  všech kol?

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy