Mercedes oslavuje 60 let Unimogu spolu s Legem

Unimog by Lego | foto: Lego

Lego se společně s Mercedesem rozhodlo oslavit 60 let jednoho z nejfantastičtějších užitkových vozidel na světě. Unimog se zkrátka stal legendou.

V terénu dokáže téměř cokoliv, na obřích kolech ho každý bezpečně pozná a je možné na něj nainstalovat bezpočet nástaveb. Unimog.

Původně měl být vyvinut pro zemědělství. Traktory byly příliš jednoúčelné, proto bylo vyvinuto vozidlo splňující přísné terénní nároky, ale také velkou variabilitu. Jedním z typických znaků Unimogů je dodnes kabina posunutá co nejvíce dopředu. Docílilo se tak maximálně dlouhé ložné plochy.

První Unimogy vyráběla ještě firma Gebrüder Boehringer od roku 1948, o tři roky později však výrobu koupila značka Mercedes a začala psát legendu. Unimogů se v historii vyrobila celá řada a vyrábí se dodnes. Všem byla společná původní myšlenka kompaktní kabiny, skvělého průjezdu terénem a variability. Unimogy tak mohou čistit naše chodníky, pluhovat silnice a zároveň jezdit jako doprovodná vozidla na Dakaru nebo fungovat jako posunovací stroje na železnici.

 Model od společnosti Lego poměrně věrně kopíruje vzhled současného Unimogu. A nejen vzhled, také funkci. V modýlku najdeme také věrně vytvarovaný motor s funkčními písty a klikovou hřídelí. Lego Unimogu je vybaveno také drapákem na rameni, které je možno pneumaticky ovládat.

Zmenšenina v měřítku 1:13 nebude z nejlevnějších, obchody si za ni naúčtují asi 190 euro (4650 Kč).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy