Jaguar XJ Sentinel - brnění pro ty, co mají strach

XJ | foto: Archiv AutoRoad.cz

Jaguar přidal do svého portfolia obrněnou verzi vlasní limuzíny XJ. Nazývá ji Sentinel a měla by odolat téměř jakémukoliv útoku.

V mnoha oblastech světa jsou pancéřované vozy nutností. Nemusí jít jen o oblasti zasažené válečným konfliktem, ale třeba také zejména v poslední době některé oblasti Mexika, kde řádí drogové kartely a mnohá další nebezpečná místa po světě.

Lukrativní segment obrněných limuzín chce obsadit i Jaguar, proto ve spolupráci se společností Centigon připravil Jaguar XJ Sentinel.

Tento vůz pyšnící se brněním až do třídy B7, které snese i zbraně těžkého kalibru, bude možná příznačně představen na autosalonu v Londýně.

Brnění je klasické, na tom není příliš co vymyslet.  Používá tedy neprůstřelných tlustých oken, ve dveřích a dalších částí karoserie jsou ukryty pláty z vysokopevnostní oceli a kevlaru. Vyztužený podvozek snese explozi 15 kg TNT, pneumatiky jsou schopny provozu i po defektu.

Vzhledem se upravený vůz od standardního neliší, to je ostatně účel, zase hmotnost se zvýšila na 3,3 tuny. Vůz uveze ještě 500 kilo nákladu. Není potom divu, že i silný osmiválec s výkonem 385 koní s ním má co dělat. Zesíleny musely být brzdy, ty jsou převzaty z výkonnějšího přeplňovaného modelu.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy