Toyota pracuje na malé zábavné zadokolce

GRMN FR | foto: Archiv AutoRoad.cz

Server Autocar.co.uk přinesl informaci, že konstruktéři Toyoty dělají na malé zadokolce na bázi modelu Aygo. Vozidlo bude poctou nedávno zesnulému šéfu testování Hitomu Narusemu pro něhož byl tento model nenaplněným snem.

Vozidlo by mělo vyjít z konceptu GRMN FR (na snímcích), jímž se automobilka chlubila na letošním autosalonu v Tokiu. Cílem vývojářů je uvézt vůz do prodeje během roku 2012, sporťáček má být především zábavný a cenově dostupný mladým divočejším řidičům.

Konstrukční skupiny budou vycházet z minivozítka Aygo. Jako pohonnou jednotku u Toyoty zvolili patnáctistovku o síle sta koňských sil od sesterského Daihatsu. V podstatě tedy použijí v konstrukci již vivinuté konstrukční skupiny a zbývá navrhnout jen pohon zadních kol.

Předpokládá se použití zadní nápravy s dvojitými lichoběžníky. Do extrému u Toyoty nepůjdou a motor zůstane ukryt pod přední kapotou. Hmotnost ďábelského Ayga zůstane pod jednou tunou. Jízdní parametry zatím nejsou známy.

Cena na domácím japonském trhu se odhaduje na 1,4 milionu jenů (12.326 Eur), cena pro Evropu se odhaduje na zajímavé úrovni 400 tisíc Kč což by mohlo způsobit revoluci na trhu s ostrými hatchbacky. Rozhodně půjde o zajímavý kousek, který navíc vhodně doplní připravovaný sportovní model FT-86, kterým se Toyota chce vrátit mezi tvůrce sportovních vozů.

 

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy