Lotus Exige S Type 72 - Formule 1 stále láká

Exige S Type 72 | foto: Lotus

Lotus se rozhodl oslavit své působení ve Formuli 1 v 70. letech speciální edic svého modelu Exige. Podle tradice budou vyrobeny jen desítky vozů.

Lotusu se v 70. letech ve Formuli 1 mimořádně dařilo. V jeho monopostech, na jejichž černém podkladě se skvěla zlatá barva, se proháněla taková jména jako Brazilec Emerson Fittipaldi nebo Němec Jacky Ickx. Vozy navrhoval génius mezi konstruktéry, Colin Chapman, jeden ze zakladatelů Lotusu. Na takovou éru se nezapomíná.

Ačkoliv se jméno Lotus ze závodění stáhlo, pro příští ročník Formule 1 se na startu opět objeví. A to je ideální příležitost k připomenutí těch nejlepších let minulých.

Exige dostalo menší kůru, přesněji, dostalo téměř veškerou možnou výbavu včetně stabilizačního systému, stavitelných tlumičů nebo dvojitého chlazení oleje. Sedadla jsou speciální, obvykle taktéž příplatková. Výkon byl navýšen na 235 koní, přičemž krátkodobě je možné výkon ještě navýšit. I brzdy jsou mnohem silnější než obvykle.

Za čtyřicet tisíc liber  (1,2 milionu korun) bude vyrobeno jen pár desítek vozů. Rovná dvacítka z nich zůstane ve Velké Británii, další dvacítka bude určena pro zbytek Evropy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy