Autem roku 2010 se stává Volkswagen Polo

Polo | foto: Volkswagen

Evropským autem roku pro rok 2010 se stal Volkswagen Polo. Jen těsně předběhl Toyotu iQ a znamená druhé vítězství pro Volkswagen.

Vítěz letošní ankety, Volkswagen Polo, získal od poroty 347 bodů, což bylo jen o deset bodů více než druhá Toyota iQ.

Vedoucí pár si nicméně uchoval slušný náskok před třetím Opelem Astra, který získal 221 bodů. S odstupem dalších více než sedmdesáti bodů se umístila Škoda Yeti a za ní v těsném závěsu Mercedes Benz třídy E. Celkem 144 bodů získal Peugeot 3008 a poslední ve finálově pětce skončil Citroën C3 Picasso se ziskem 113 bodů.

Hodnocení probíhá tím způsobem, že každý porotce může rozdělit svých 25 bodů mezi nejméně pět finalistů, přičemž žádný vůz nesmí získat více než 10 bodů. Své rozhodnutí musí zdůvodnit.

Do ankety se řadí vozy, které se v daném roce začnou prodávat přinejmenším v pěti zemích Evropy a prodá se jich více než 5000.

Pro Volkswagen je to teprve druhá výhra, musel si na ni počkat od roku 1992, kdy zvítězil Volkswagen Golf. Nejúspěšnější značkou je Fiat, který zvítězil devětkrát (naposledy v roce 2008, kdy vyhrál Fiat 500, dříve například Punto nebo Bravo/Brava), druhým je Renault se šesti výhrami (naposledy Clio v roce 2006 a Mégane o tři roky dříve), třetím Ford s pěti tituly (naposledy S-max v roce 2007).

Evropské auto roku se uděluje od roku 1964.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy