SeeMe pomůže dětem na přechodech

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Švédové jsou odedávna známí svým zodpovědným přístupem k bezpečnosti na silnicích. Nyní vyvinuli nový systém SeeMe, který by měl pomoci ochránit děti na přechodech pro chodce či autobusových zastávkách.

SeeMe se skládá ze dvou prvků a funguje na relativně jednoduchém principu. Děti mají na svých školních batozích připevněnou přívěsku s čipem, a jakmile se přiblíží k systémem vybavenému přechodu či autobusové zastávce, na svislé dopravní značce či označníku zastávky se rozblikají výstražná světla. V rámci pilotního provozu bylo zjištěno, že rozsvícení světel spolu s informovaností řidičů přispělo ke snížení rychlosti v okolí asi o 15 km/h, což může být v případě srážky rozhodující faktor. Možné je i manuální rozsvícení světel tlačítkem.

Podle mluvčího společnosti Amparo Solutions Leona Nilssona jde o jednoduché a finančně relativně nenáročné řešení s minimálními provozními náklady. Světelné prvky jsou navíc napájeny ze solární energie, takže třeba v případě přemístění zastávky není nutné složitě překládat vedení elektřiny.

SeeMe je součástí projektu „Vision Zero“, který v roce 1997 představila švédská vláda. Jedná se o souhrn opatření, jejichž cílem je snížit do roku 2020 počet mrtvých a těžce zraněných v důsledku dopravních nehod na nulu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy