Japonské automobilky hledají pomoc u státu

ilustrační foto | foto: Seat

Už před časem se objevily informace, podle kterých japonská Toyota zvažuje žádost o státní úvěr. Nyní o stejném kroku přemýšlí i Honda, Mazda a Nissan.

Toyota se sice vloni vyšvihla na první místo v prodeji osobních aut, přesto poprvé po 59 letech zakončila hospodaření v červených číslech. Sama automobilka předběžně očekává ztrátu ve výši 3,6 miliardy dolarů. Proto její management požádal o finanční pomoc japonskou vládu. Ta by měla mít formu státního úvěru v hodnotě 200 miliard jenů, tedy asi 2 miliardy dolarů.

Nyní se na veřejnost dostaly zprávy, podle kterých o státní pomoc možná požádají i automobilky Honda, Mazda a Nissan. Zatím se tak ale nestalo. Důvodem je hlavně zpřísnění úvěrových podmínek na celém světě, kvůli čemuž hledají výrobci finanční záchranu u domácí vlády.

V porovnání s americkými značkami jsou ty japonské v relativně dobré finanční situaci a jejich výsledky hospodaření nevypadají zdaleka tak hrozivě. Honda dokonce ve fiskálním roce, který končí 31. března, očekává zisk.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy