Pozor, policisté zabavují auta!

Cee´d SportyWagon | foto: Kia Motors ČR

Pokud nezaplatíte pokutu nebo kauci, mají policisté právo vám zabavit vaše vozidlo. A svého práva využívají mnohem častěji, než tomu bylo dříve.

V roce 2008 zabavili celkem 1440 vozidel. Z tohoto počtu bylo 840 nákladních automobilů ze zahraničí. Ty se zabavují nejčastěji, protože v těchto případech hrozí největší riziko, že se cizinci budou vyhýbat zaplacení pokuty. O rok dříve přitom policie zabavila jen 677 automobilů.

Nezaplacení pokuty není jediným důvodem, kdy vám může policie zabavit automobil. K zabavení vozidla může také dojít, pokud je řidič podezřelý ze spáchání přestupku, jako je například řízení v opilosti nebo pokud je viníkem autonehody, která si vyžádala život člověka.

Trpělivost policisté neztrácí jen se zahraničnímu řidiči, ale také s těmi českými. Například v případě výtečníka, který rád opakovaně porušoval předpisy a se svým jednadvacetiletým žigulíkem soustavně ohrožoval okolí. Ani když mu policie odebrala řidičský průkaz, nepoučil se. Proto když ho policisté opět zastavili při nebezpečné jízdě, přestože o řidičský průkaz dávno přišel a navíc pod vlivem alkoholu, rozhodli se k razantnímu řešení. Se souhlasem státního zástupce mu bylo vozidlo zabaveno a rozhodnutím soudu propadlo státu.

Policisté mají právo některá takto zabavená auta využívat pro vlastní prospěch, ale předmětný žigulík se jim už do modernizovaného vozového parku nehodil a proto byl sešrotován.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy