General Motors snížil ztrátu o 12 mld. dolarů

GM | foto: General Motors

Americké automobilce General Motors se podařilo meziročně snížit ztrátu o více než 12 miliard dolarů. I přesto zůstala vloni hluboko v červených číslech.

Zatímco hospodářský výsledek GM skončil v roce 2007 deficitem 43,3 miliard dolarů, vloni to bylo „jen“ 30,9 miliard. Především poslední čtvrtletí pak může za to, že suma není ještě nižší. Tehdy totiž automobilka naplno pocítila dopady ekonomické recese a její tržby se propadly o 39 %.

Generální ředitel koncernu Rick Wagoner k tomu uvedl: „Rok 2008 byl pro výrobce automobilů v USA i ve světě mimořádně obtížný, zejména ve druhém pololetí,". Dluhy společnosti se přitom za poslední čtyři roky vyšplhaly na 82 miliard dolarů.

General Motors už koncem loňského roku požádal americkou vládu o úvěr ve výši 13,4 miliard dolarů, přičemž jeho poslední část v hodnotě 4 miliard firma obdržela 17. února. Management koncernu by ale rád získal dalších asi 16,5 miliard. Údajně je to jediné řešení, jak se vyhnout bankrotu.

Současně se státní pomocí představila automobilka svůj restrukturalizační plán, který počítá s velkým propouštěním. Na celém světě hodlá GM zrušit 47.000 pracovních míst.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy