Mýtné pro vozy nad 3,5 t až od roku 2011?

ilustrační foto | foto: ŘSD ČR

Sněmovní hospodářský výbor včera při projednávání novely o mýtném navrhl odložení jeho výběru pro auta nad 3,5 tuny až na rok 2011. Původně přitom měly platit už od letošního ledna.

Impuls k odkladu přednesl nový ministr dopravy Petr Bendl s následujícím odůvodněním: „V situaci, kdy se rodila myšlenka, že toto učiníme, rostlo hospodářství šesti procenty," Bendl navíc v letošním roce očekává z důvodu ekonomické krize pokles výběru mýtného zhruba o pětinu. Například v lednu se meziročně snížil objem získaných peněz o 100 milionů Kč.

Poslanec Zdeněk Prosek z ODS poté návrh ministra oficiálně podpořil a zdůraznil, že zavedení mýtného už od příštího roku by na autodopravce dopadlo v době, kdy ekonomika může být ještě na dně. Upozornil také na souvislost s volbami do poslanecké sněmovny. Odstartovat výběr mýtného ve stejném roce by podle něj byla politická sebevražda.

Kromě odkladu mýtného výbor doporučil i změny v jeho kalkulaci. Kromě počtu náprav by se v budoucnu mohlo platit i podle doby jízdy. Místo zákazů by tak mýtné v určitých dnech či hodinách bylo výrazně dražší než jindy. Podle ministerstva dopravy by bylo možné touto změnou nahradit plánované a stále diskutované páteční zákazy jízd kamionů.

Návrhem se bude zabývat poslanecká sněmovna na své březnové schůzi.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy