General Motors uvažuje o bankrotu

GM | foto: General Motors

Americká automobilka General Motors zvažuje v rámci jedné varianty záchranného plánu vyhlášení bankrotu. Výsledkem by pak bylo převedení tzv. zdravých aktiv do nové firmy.

Americká vláda přislíbila GM už prosinci finanční injekci ve formě úvěru 13,4 miliard dolarů. Výhoda takové pomoci spočívá hlavně v nízkém úročení, nižším než by firma dostala od komerčních bank. Automobilka už získala 9,4 miliardy dolarů a zbylé 4 miliardy obdrží 17. února.

General Motors však musí do zítřka předložit i plány prokazující budoucí solvenci vůči poskytnutým státním penězům. Podle amerických novin Wall Street Journal je jednou z navrhovaných možností restrukturalizace i vyhlášení bankrotu před věřiteli. Nevýnosná aktiva by byla rozprodána nebo zlikvidována a ta výnosná převedena do nové firmy. Zástupci automobilky se k situaci údajně odmítli vyjádřit.

GM rovněž minulý týden oznámilo redukci počtu administrativních pracovníků o 10.000 na celkových 63.000 a také snižování mezd. Prodeje automobilky se za loňský rok v důsledku ekonomické krize propadly o 11 % a po 77 letech tak musela kralování světovému trhu přepustit japonské Toyotě.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy