Policie vybaví vozy „černou skřínkou“

Octavia | foto: Škoda Auto

Až 1700 nových policejních Octavií se ještě letos změní v mobilní kanceláře. Přibude počítač s tiskárnou, kamery či mikrofony.

Policie tento týden oficiálně představila prototyp automobilu, do kterého byla nainstalována řada moderních technologických prvků. Patří sem hlavně tři kamery umístěné za předním a zadním sklem. Dvě z nich sledují pohyb před a za vozidlem a třetí, nad vnitřním zpětným zrcátkem, monitoruje zadní sedadla. Kamery disponují infračerveným podsvícením, což zaručuje jejich spolehlivý provoz i za zhoršených podmínek.

Další součástí je multifunkční počítač s rozměrným otočným displejem instalovaný před spolujezdcem. Prostřednictvím něho můžou policisté vyplňovat například záznam o trestném činu či další dokumenty. Ty lze následně převést i do papírové podoby – v zavazadlovém prostoru se totiž nachází tiskárna. Takový vůz pak může sloužit jako mobilní kancelář. "Policista bude moci přímo v terénu vyřídit oznámení, vyřídit jakoukoli věc včetně vytisknutí formuláře a již nebude znova občana obtěžovat a předvolávat na policejní stanici" vysvětlil policejní prezident Oldřich Martinů.

Policisté budou na uniformě rovněž nosit malé mikrofony. Záznam zvuku bude spolu s nahrávkami z kamer ukládán do takzvané černé skříňky, ze které bude možné data vytáhnout až tři měsíce nazpět. Cílem těchto opatření je především zabránit korupčnímu jednání, avšak záznamy mohou také sloužit jako důkazní materiál při sporných řízeních. „Když budou s někým jednat a nebudou mít zapnutý mikroport, nevyhne se jim trest“ dodal policejní šéf.

Tato moderní elektronika má být ještě letos namontována do 1700 nových služebních Octavií. Cena systému pro jeden automobil činí zhruba 200.000 Kč. V současné době probíhá příprava výběrového řízení, které by mělo pořizovací náklady stlačit o něco níže. Policie plánuje za úpravy utratit celkem 300 milionů korun.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy