Škoda auto musí opět omezit výrobu

Škoda | foto: Škoda Auto

Automobilkám se nedaří a pociťuje to i tuzemská Škoda. Kvůli sníženému zájmu o auta s okřídleným šípem ve znaku bude výroba v různých závodech po několik dní stát tak, aby se trochu vyprázdnily přeplněné sklady.

S informací o odstávce přišel jako první portál iDnes.cz, později ji s odvoláním na agenturu ČTK přinesly i další zpravodajské servery.

První odstávka proběhla ve škodovce už v září, kvůli ní se nevyrobilo 13 tisíc aut. Lidé zůstali doma za 75 % platu. Druhá odstávka by měla být ještě větší.

Výroba bude omezena u všech modelů kromě nového Superbu, který se jako novinka prodává dobře. Nevyrobí se 18 tisíc aut. Automobilka uvažuje o omezení výroby některých továren mimo území ČR, například na Slovensku.

Tuzemská ekonomika v tuto chvíli pocítí spíše výpadek odbytu subdodavatelů.

Jednání zatím pokračují o odměně zaměstnanců, kteří zůstanou doma, automobilka jim chce dát 60% původní mzdy, odbory chtějí více. Odstávky budou v různých závodech probíhat v různých termínech v listopadu a prosinci.

Další důležitý výrobce, TPCA v Kolíně, který vyrábí malý Peugeot 107, Citroen C1 a Toyotu Aygo, zatím problémy nehlásí a ani Hyundai zatím neinformoval o poklesu prodejů modelu i30, který se v těchto dnech začíná vyrábět v Nošovicích.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy