Nová Toyota Prius bude jezdit na slunce

HybridX | foto: Toyota

Podle nejnovějších zpráv dostane Toyota Prius příští generace na střechu novinku. Sadu solárních panelů, které by měly již tak velmi úspornému vozu dovolit ještě větší ekologii provozu, než jaká byla možná dosud.

Podle zpráv, které ovšem Toyota odmítla potvrdit, budou vyšší verze Priusu zdobit opravdu úsporné technologie. Jednou z nich budou i solární panely.

O těch se mluvilo už dříve, protože například na slunečné Kalifornii umí ušetřit poměrně dost paliva a u Priusu se každé deci hodí. Energie z panelů by měla přednostně jít do palubních přístrojů, ve volných chvílích by ale mohla napájet baterii a umožnila by tak o chlup větší dojezd jen na baterie.

Podle jiných zdrojů je v přípravě i technologie plug-in hybridu, tedy hybridu, který se dá připojit jako elektromobil na síť a díky tomu se prodlouží i dojezd čistě na baterie. Když šťáva dojde, připojí se jednoduše benzínový motor a jede se dál. Podobně funguje i Chevrolet Volt, který se má zanedlouho také představit.

Jak jsme psali již dříve, Prius se zvětší a bude podstatně více luxusní než byl dosud. Zvětší se objem motoru i baterií a díky vyspělým technologiím spotřeba oproti současné generaci klesne. I přesto, že bude novinka větším vozem, měla by být lehčí než nyní. Poprvé v lednu 2009 v Detroitu, prodeje od dubna téhož roku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy