Nový bič na řidiče

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Zpráva o záměru ministerstva vnitra zdražit povinné ručení pro řidiče, kteří opakují závažné dopravní přestupky, byla v minulém týdnu přetřásána snad ve všech médií. Ale skutečně tento krok povede ke zvýšení bezpečnosti na našich silnicích?

Ministerstvo vnitra navrhuje změnu, která má postihnout všechny nezpůsobilé řidiče. Čím více trestních bodů nasbírají, tím dražší budou mít povinné ručení. Pokud někdo způsobí nehodu kvůli alkoholu v krvi nebo rychlé jízdě, bude mít pojišťovna pravomoc vymáhat po viníkovi částku, kterou musela oběti nehody vyplatit.

Nový systém by měl fungovat tak, že pojišťovna dostane od správce bodového registru informace o přestupcích spáchaných na konkrétních vozidlech. To znamená, že nebude mít k dispozici informace o přestupcích jednotlivého člověka. Pojišťovna pak zvýší sazbu povinného ručení právě majiteli automobilu a to i a z předpokladu, že auto v době spáchaní přestupku neřídil. Majitele automobilů má toto motivovat, aby si dávali pozor, komu auto půjčují.

 

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy