Nové 4-válcové diesely od Mercedesu

Mercedes-Benz | foto: Mercedes-Benz

Ke 150. výročí narození Rudolfa Diesela vyjde nová verze 4-válcového dieselového agregátu z dílny Mercedes-Benz, která předčí všechny dosavadní motorové verze ve srovnávacích testech kroutícího momentu, výkonu, emisí a hlavně spotřeby.

Dieselový motor tak jak ho známe v současnosti z dílny Mercedesu je na špičkové úrovni. Proto udiví konstatování, že je pořád co zlepšovat a v německé továrně se zaměřili na variantu svého oblíbeného dieselového agregátu o objemu 2 143 ccm (v modelových řadách 250 CDI, 220 CDI a 200 CDI). Výkon vzroste u nejvyšší verze 250 CDI na úctyhodných 150 kW / 204 koňských sil, což je oproti původnímu výkonu zvýšení o 20 %. Kroutící moment vzroste o téměř 25 % oproti původním hodnotám. V praxi by to znamenalo zvýšení z 400 Nm na 500 Nm. Přestože že výkon vzrostl na výstupu o téměř 25 kW, nový 4-válcový diesel spaluje podstatně méně paliva než jeho předchůdce a to je sám o sobě velmi ekonomický motor.

Při vybavení třídy C pohonnou jednotkou nové generace, klesne spotřeba podle oficiálních zpráv u nejvyšší řady 250 CDI na 5,4 l / 100 km, což je o 0,5 l míň než u předchozí verze. Zrychlení z 0 na 100 km/h by měl motor dosáhnout za 7,7 sekundy. Z toho vyplývající zredukování CO2 emisí o 13 % je velmi příjemným zjištěním zejména pro ochránce přírody a nová dieselová jednotka vyhovuje budoucnosti v podobě emisních standardů EU5. Následující tabulka ukazuje technické parametry motorových verzí u kterých se bude nový motor dodávat.

 



*) hodnoty pro automatickou převodovku

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy