Kalifornie chce úspornější auta

ilustrační foto | foto: www.auto-news.cz | Mariusz Stankowski

Kalifornie chce hrát ekologii v USA prim. Svalnatý guvernér Arnold Schwarzenegger se nebojí jít do boje proti snad všem automobilkám a direktivně jim snižovat emise a spotřebu a to o velmi výrazná čísla.

Nová direktiva USA nařídila, že všechna auta vyráběná po roce 2020 budou muset mít spotřbu paliva pod 6,8 litru. Oproti současnému stavu se jedná o poměrně velký skok a mnohým automobilkám se to nelíbí, ale přesto jde o kompromis vlády a výrobců.

Arnoldovi však tato hodnota přijde přílš vysoká. Stát kalifornie zvažuje, že legislativu upraví tak, aby se na jeho území nemohly prodávat vozy se spotřebou vyšší než přibližně 6 litrů/100 km.

To je o 62% méně než průměrná spotřeba současných vozů.

Vypadá to tedy tak, že velká SUV v Kalifornii skončí a budou nahrazována menšími, ideáln hybridními vozy. Ani při nasazení nejmodernějších technologií není příliš reálné, že by velké vozy splnily tento tvrdý poždavek.

Problém je také ten, že Kalifornie kvůli svým emisním limitům téměř neumožňuje prodej dieselových aut, které mají nižší spotřebu než benzínové vozy. Bude tedy třeba hledat benzínovou úspornou alternartivu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy