VIDEO: 100 let motorsportu Škoda

Octavia WRC | foto: Petr Sagner / eWRC

Velmi zajímavé video, na které je radost pohledět, jsme připravili pro dnešek. Mapuje totiž historii motorsportu v Mladé Boleslavi od roku 1901 po rok 2001. Zachycuje přitom jak počátky na motocyklech, tak i konce ve WRC.

Vše začíná krásnými záběry na borce na opravdu nestabilních motocyklech značky Laurin a Klement.

Když začali L&K stavět auta, nemohly zůstat pozadu ani sportovní, odlehčené stroje. Při záběrech na předválečné (a to před první světovou válkou) závodničky a jezdce na nich možná leckterému pilotovi vstanou vlasy na hlavě.

Přes sérii fotografií se dopracujeme až k nejslavnější éře poválečných sportovních škodovek. Legendární Škoda 110R, byla ve své době schopna směle konkurovat vozům jiných (západních) značek a to díky z praktického hlediska sice zatracované, ze sportovního však perfektní konstrukci s motorem vzadu a pohonem zadních kol.

Svoje úspěchy zažil i Favorit, který již od výroby používal relativně sportovně naladěný pozdvozek, ačkoliv z dnešních měřítek jsou taková slova až směšná, právě ten se stal výborným základem pro vítězství mnoha automobilových soutěží.

No a nakonec je zde věčně druhá Octavia WRC. Dnes se můžeme jen dohadovat, byly-li její neúspěchy spíše problémem jezdce či vozu, ale do videa právem patří.

Na Fabii WRC či novou S2000 si budeme muset počkat do dalšího vzpomínkového videa, tohle totiž končí přehlídkou v roce 2001.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy