Koncept Saab 9-4X s pohonem na biopalivo

9-4X Biopower | foto: Saab

Saab představil zajímavý koncept crossoveru 9-4X BioPower - a to znamená, že se modelová řada Saabu s největší pravděpodobností rozroste o vůz právě tohoto segmentu, který stále roste, segmentu, který je nabit dynamickými vozy.

I Saab 9-4X BioPower je takovým vozem, zaměřeným na uspokojení řidičových choutek a nesoucím typické znaky skandinávského designu a úctu k životnímu prostředí.

Motor Saabu 9-4X je optimalizován pro spalování paliva E85 (85 procent bioethanolu a 15 procent benzinu). Je to řadový hliníkový čtyřválec s proměnným časováním ventilů o objemu 2,0 litru, s přeplňováním, a demonstruje příklon Saabu k "downsizingu" - tedy nešvaru, jak z menších motorů přeplňováním vydolovat výkon, který obvykle nabízely velkoobjemové, atmosféricky plněné motory. Přeplňované motory mají menší zdvihový objem, ale jsou účinnější - bohužel však obvykle trpí turboprodlevou a při využívání plného výkonu mají mnohdy spotřebu vyšší, než právě stejně výkonné atmosférické velkoobjemové motory. V případě dvoulitru pro Saab 9-4X má motor výkon 300 koní (221 kW) a dosahuje točivého momentu 400 Nm.

Podle normy kombinované spotřeby je motor rovněž přívětivý k životnímu prostředí,
a protože je Saab průkopníkem se třicetiletými zkušenostmi s přeplňovanými benzinovými motory, věřme, že neduhy jako turboprodleva trpět nebude. Motor přenáší výkon na všechna kola systémem pohonu Saab XWD.

Uvnitř kabiny najdeme sportovně laděný interiér, čtyři sedačky a po vzoru konceptu Aero X také "čistou zónu" s tlačítkem pro startování a zastavování motoru, ovládáním informačního a audiovizuálního systému a klimatizace, která vychází ze středového panelu a končí hlavním displejem.  Pro podsvícení přístrojů je použita zelená barva, přístroje a volant odkazují na zkušenosti Saabu z aeronautiky a nad hlavou pasažérů je skleněná panoramatická střecha.

Zdroj: Saab

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy