VIDEO crash test - sedan vs. 4x4 - vše špatně

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Již delší dobu víme, že srážky vozidel typu 4x4 a SUV s "obyčejnými" auty jsou přinejmenším velmi problematické. Dnes vám přinášíme video a k tomu příslušný menší technický rozbor o tom, proč tomu tak je.

O tom, že módní vlna SUV přináší pro automobilový provoz plno problémů se již napsalo plno slov.

Mluví se o negativním ekologickém dopadu, neboť velká auta bývají i těžší a zkrátka těžší auto je třeba rozhýbat spálením větší porce benzínu.

Méně už se ale mluví o dopadu na bezpečnost. A právě o tom vypráví dnešní video.

Vzhledem k tomu, že ne každý dokonale rozumí angličtině, dovolím si výsledky testu jejich důvody převyprávět vlastními slovy. Obrázek si nakonec udělejte i z videa.

Největší zádrhel nastává při havárii, kdy 4x4 narazí libovolnému nízkému vozidlu do boku. Představme si nyní jak auto a nárazník SUV vypadají.

Auto má při nárazu do boku jen velmi špatnou ochranu a proto se z ní snaží vytěžit maximum. Základem je podlaha. Právě ta je tím opravdu tuhým dílem, který při nárazu absorbuje maximum energie tak, aby pevné části v co nejmenší míře zasáhly posádku. Pomáhá ji i boční sloupek, ten je ale opravdu pevně ukotven jen v podlaze, střecha příliš pevná není, takže jeho absorpce není příliš vysoká.

Jinak řečeno – narazí-li do boku auta cokoliv, v ideálním případě směřuje maximum energie do podlahy. Čím více energie jde do sloupku na úkor podlahy, tím větší je deformace prostoru pro posádku.

A teď se podívejme na SUV. Snaha je dostat auto „na špičky“, aby byla zachována průchodnost terénem. Proto je zvýšený podvozek, nárazník je uzpůsoben nájezdovému úhlu.

Tím pádem, při srovnání – nárazník SUV často začíná až nad podlahou jiných aut. Jinak řečeno – při jejich vzájemné boční kolizi jde na podlahu jen minimum energie, zatímco většina jde do bočního sloupku a dalších prvků karoserie. To je pro posádku vozu katastrofa, jak ostatně uvidíte na videu.

Výrobci SUV se snaží a hlavní výztuhy umisťují co možná nejníže tak, aby byla šance, že tyto nosné prvky se střetnou s podlahou aut, avšak tato šance se liší kus od kusu, náraz od nárazu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy