2x video : co dokáží staré dobré Zily

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Tehdy ještě sovětská značka Zil vyrobila nespočet opravdu zajímavých modelů. Na některé z nich se podíváme ve dvojici videí. A jedno z nich jste ještě nevideli. Rolba bez kol, pouze s... Ostatně, podívejte se na video.

Zil je poměrně stará sovětská automobilka. Jde o zkratku, znamená v ruštině Lichačevovy automobilové závody. Nebylo tomu tak ale vždy. Značka vznikla již ve 30. letech a to s názvem Automobilní moskevské závody.

Firma se časem přejmenovala na Stalinovy automobilové závody no a v rámci vymazávání jména Stalin z dějin Ruska byla firma v 50. letech přejmenována ze ZIS na ZIL.

Automobilka zpočátku vyráběla robustní, jednoduché, naproti tomu ale poměrně spolehlivé vozy, které si hravě poradily s nástrahami terénu na Sibiři.

Časem však svoji výrobu částečne přeorientovala i do luxusu. Zajímavostí je, že z bran závodu vejelo i několik sportovních vozů, konkrétně například Zil 112-4.  O tom ale zase někdy příště. Teď se podívejte na ty nejzajímavější Zily v akci. Na prvním videu je zachycena opravdu zajímavá rolba, na druhém je sestřih mnoha zajímavých vozidel.

 

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy