Do Berlína? Jedině s ekologickou známkou!

159 TI | foto: Alfa Romeo

Od Nového roku je povinností každého řidiče, který vjede do centrálních částí Berlína, Kolína nad Rýnem nebo Hannoveru, aby měl na čelním skle vylepenou ekologickou známku.

Během roku se bude seznam měst, kam smíte jen s ekologickou známkou, rozšiřovat. Známka  je potvrzení, že Vaše auto je ekologicky způsobilé. Abyste si mohli koupit známku, musíte získat osvědčení o tom, že vaše auto je k přírodě šetrné.

To vám vydají na základě předložení technického průkazu ve stanicích technické kontroly a měření emisí, ale i v autorizovaných servisech. Musíte však zaplatit poplatek cca. 5,50 euro (přes 140 korun českých). Pokud například nemáte auto s katalyzátorem, osvědčení vám nevydají a vy bez něj nezískáte známku. Proto pro majitele starších vozidel budou středy některých velkých měst uzavřeny.

Samotnou známku si pak řidiči ze zahraničí můžou objednat na stránkách http://www.umwelt-plakette.de/. Její cena včetně vyřízení je 29,90 eur. Stránky jsou ve 13 jazycích, ale čeština mezi nimi ještě není.  Za porušení vjezdu do ochranné zóny řidiči zaplatí pokutu a to například v Berlíně  40 euro. Známka není časově omezená a platí pro celou zemi.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy