Technické kontroly vozidel budou přísnější

Favorit | foto: Archiv AutoRoad.cz

Ministerstvo dopravy připravuje zavedení informačního systému, který umožní přísnější kontrolu technického stavu vozidel. Informační systém kontroly měl fungovat od začátku nového roku, ale jeho zavedení má zpoždění.

Předpokládá se, že systém začne fungovat v praxi nejdříve za tři měsíce. Od té chvíle udělá čáru přes rozpočet všem, kteří při povinných technických kontrolách automobilu podváděli. Nyní už to nebude možné.

V České republice je v současné době přes 300 stanic STK. Bohužel, provází je nepěkná pověst benevolence k některým  řidičům, což má za následek přestárlý vozový park. Systém zamezí tomu, aby vozidlo dostalo průkaz o technické prohlídce, pokud nebylo skutečně zkontrolováno. Bude například sledovat čas kontroly od založení protokolu, přes vjezd a výjezd z kontrolní linky STK, bude provádět zápisy závad a tisk protokolu bez možnosti vnějšího zásahu obsluhy.

A obávat se mohou i ti, kteří se v minulosti na technické kontrole dopustili podvodu. Program totiž umožňuje zpětně  kontrolovat historii vozidel podle průběhu předchozích technických prohlídek nebo podle údajů v centrálním registru automobilů. Systém zvládne také kontrolu stavu vozidel přímo v silničním provozu, protože bude propojen na centrální systém Mafra.

 

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy