Kradená auta končí v bazarech!

Fabia 2005 | foto: Škoda Auto

Jste si jisti, že máte ještě na ulici zaparkované auto? Pokud jste ho kontrolovali před více než půl hodinou, tak už to nemusí být pravda. Protože statistiky jsou neúprosné. Každou půl hodinu je u nás odcizeno jedno osobní vozidlo.

Každý den je ukradeno téměř padesát vozů. Zdá se to být velké množství, přitom z dlouhodobého hlediska počet kradených vozidel klesá. Podle statistik se během posledních deseti let snížil počet krádeží až o deset tisíc. Horší zpráva je, že s vývojem automobilů samozřejmě naopak stoupá výše škody, která je způsobená krádeží vozidla. Před deseti lety se škoda pohybovala  kolem 3 miliard korun českých. Nyní můžeme hovořit až o dvojnásobné částce.

Statistiky ukazují, že pokud vám odcizí auto, máte jen 20% šance, že se s ním ještě někdy shledáte. V tomto směru zaostáváme za evropskými státy, kdy například v Německu najdou 55% odcizených vozidel, v Rakousku je to 60% a v Polsku dokonce vrátí 65% vozů.

Zdá se, že krádeže automobilů jsou u nás výnosnou živností. A to zvláště v souvislosti s malým procentem odhalení. Podle ministerstva vnitra velkou část vozidel kradou především dobře zorganizované skupiny. Dokonce až 50% odcizených vozidel  skončí v některých bazarech, kde se pokusí auto znovu zlegalizovat a prodat. Ne všechny bazary jsou nepoctivé, ale je tu stále dost těch, které kazí těm poctivým dobré jméno. Čtvrtina ukradených automobilů je převezena do zahraničí a další čtvrtina je rozebrána na náhradní díly.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy