Jak se vyrovnat s dopravní zácpou?

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Stát v koloně aut dopálí každého řidiče. Ale troubení nám moc nepomůže. Jak tedy zvládnout dopravní zácpu a těšit se dál dobrému psychickému zdraví?

Jediným možným řešením je zvládnout osobní disciplínu. Pokud bydlíme ve velkém městě, musíme zkrátka počítat s tím, že se do dopravní zácpy někdy dostaneme. A podle toho také plánovat časový harmonogram, abychom nebyli nepříjemně překvapeni.

Stres se negativně podepisuje na našem zdraví. Projevuje se v dýchacích a srdečních potížích, způsobuje bolest hlavy, zhoršuje látkovou výměnu, snižuje imunitu  a další.  Přitom situaci neřeší.

Odborníci doporučují připravit se na dopravní zácpu dopředu. Řidiči by se měli co nejvíc zajímat o dopravní situaci, sledovat informace v dopravě, aby byly vždy předem seznámeni s rizikem dopravní zácpy. Mnohdy se jí mohou včasnou informací vyhnout. Kolony lze v průběhu dne dopředu předvídat. Nejhorší jsou před osmou hodinou ranní, pak v poledne a  odpoledne kolem páté hodiny. Co se týče dnů, nejčastěji bývá dopravní zácpa v pátek odpoledne a v neděli večer. Pokud tedy můžete, naplánujte si cesty mimo dopravní špičku.

Když už se ji stejně nelze vyhnout, připravte se na ni psychicky. Povídejte si se spolucestujícím, pusťte si příjemnou a klidnou hudbu, snažte se využít čas ve svůj prospěch a všechny myšlenky si ještě v hlavě utřiďte nebo zavolejte nějaké vám blízké osobě a  pozdravte ji. Samozřejmě za předpokladu, že máte handsfree. Určitě vám v příjemném rozhovoru  čas rychleji uteče a můžete si  postěžovat na dopravu u nás.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy