Ferrari - nástupce Enza nebude dvanáctiválec

Enzo | foto: HP - Exclusiv s.r.o.

Ferrari poodhalilo své plány s nástupcem dnes již legendárního Enza.N ástupce bude menší, lehčí a na štíru nebude ani s výkonem. Ačkoliv V12 již pod kapotou nebude.

Technický ředitel Ferrari, Roberto Fedeli, v rozhovoru pro magazín Autoweek prohlásil, že vhodnou pohonnou jednotkou pro připravovaného nástupce Enza by mohl být vidlicový osmiválec s přeplňováním.

Ačkoliv v současné době běží program FXX, kdy „testovací“ závodní vozy jezdí s motory V12 o objemu 6,2 litru, tyto agregáty poslouží pravděpodobně jen jako studnice řešení, nikoliv jako základ pro další sériové pohonné jednotky.

Vzhledem k tomu, že EU tlačí i Ferrari ke snižování emisí, připravovaný supersport by mohl být zářnou ukázkou takového postupu.

Novinka, která přijde na trh někdy kolem roku 2012 by měla vážit jen něco přes tunu a jako pohon by mohla sloužit jednotka V8 přeplňovaná turbem. Ferrari je totiž přesvědčeno, že právě to je ideální kompromis mezi velikostí, hmotností, výkonem a objemem. Říká se, že takto by mohl supervůz dosáhnout podobného poměru výkon/hmotnost jako speciály FXX.

Takovouto konstelaci navíc Ferrari nepoužije poprvé. Již slavná F40 vyráběná na začátku 90. let měla přeplňovanou V8.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy