Pontiac Solstice SD-290, oživení prototypů

Solstice SD-290 | foto: www.conceptcarz.com

SEMA 2007; Zatímco v Evropě se pozornost na "kapotované formule" vyjma vytrvalostního závodu na 24 hodin v Le Mans příliš nesoustřeďuje, na druhé straně Atlantického oceánu mají sports car, u nás nazývané sportovní prototypy, podstatně větší diváckou pozornost.

A na tuto strunu se rozhodl zahrát na aktuálně probíhajícím autosalonu Pontiac se svým lehkým a výkonným konceptem SD-290.

Jak už napovídá název, základem vozu je známý model Solstice, jehož tvary koncept v žádném případě nezapře. Konstruktérský tým se však pokouší zjistit zájem a případné možnosti výroby těchto vozů například pro klubové závody.

Oproti silniční verzi zmizela veškerá skla chránící posádku a taktéž střecha. Chybí rovněž klimatizace. Cílem bylo především snížení váhy. Vůz dostal novou kapotu a blatníky, ale hlavně upravený kokpit. Tomu vévodí závodní sedačka a řada budíků od otáčkoměru po měření teploty oleje. Pilot může ovládat i příčný stabilizátor.

Pohon zajišťuje dvoulitrový turbomotor Ecotec s přímým vstřikováním a výkonem 290 koní. Převodovka je použita překvapivě pouze pětirychlostní, samozřejmě však manuální. Koncept má kompletně přepracovaný výfukový systém, kotoučové brzdy s třípístkovými třmeny a stavitelné tlumiče spolu s devatenáctipalcovými koly.

Nepsanou podmínkou pro použití tohoto vozu bude v případě skutečné výroby bezpečnostní přilba...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy