Video: Renault nabídne řízení všech čtyř kol

Laguna | foto: Renault

Renault si vzpomněl na úspěchy Japonských vozů na přelomu 80 a 90 let s jejich řešením aktivního řízení všech kol, tedy nejen přední, ale i zadní nápravy.

Nový model Laguny je ideálním terčem pro představení nové technologie aktivního řízení i u Renaultu. Na rozdíl od většiny vozů z 80 a 90 let, bude mít Laguna zadní kola ovládaná elektronicky, nikoliv mechanicky jak tomu bylo tehdy.

Systém bude dle jízdních podmínek, rychlosti a mnoha dalších dat vyhodnocovat společně s údaji o natočení volantu to, jakým způsobem se mají zadní kola natočit. Má to zlepšit předvídatelnost, bezpečnost a rychlost reakce na natočení volantem. V městě pak uživatel ocení zlepšenou manévrovatelnost.

Poprvé by měl být systém představen příští rok v Laguně Coupé, technologie však již byla představena vybraným novinářům na prototypech standardních Lagun. Do těch se tato technologie dostane pravděpodobně za příplatek.

V současné době dodává vozy se řízením všech kol především Infiniti.

Doufejme jen, že systém bude dostatečně odladěný a spolehlivý. Asi by nebylo příliš příjemné, kdyby se auto samo rozhodlo, že na dálnici pojedeme krabím krokem... tedy pěkně bokem.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy