Stále více drog a alkoholu za volantem

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Řízení automobilu pod vlivem drog nebo alkoholu je nejčastější příčina dopravní nehody. Počet takto způsobených dopravních nehod v České republice stále stoupá.

V roce 2006 zavinili řidiči pod vlivem alkoholu 6 807 dopravních nehod. To je 3,8 % z celkového počtu dopravních havárií, které se staly v uplynulém roce. Při těchto nehodách zahynulo 42 osob a 2 881 bylo zraněno. Vysoký je ale i počet nehod, které zavinili chodci pod vlivem alkoholu. V loňském roce způsobilo dokonce 171 chodců pod vlivem alkoholu nějakou dopravní nehodu. Každý devátý chodec byl viníkem autonehody.

Všichni vědí, že požití alkoholu nebo drog značně snižuje reakce řidiče, vyvolává únavu, snižuje jeho pozornost a naopak zvyšuje agresivitu, která se projeví i ve způsobu řízení. Přesto je stále ještě dost takových, kteří i v takovém stavu usednou za volant. Proto byl na jaře zpřísněn silniční zákon, který nyní považuje řízení pod vlivem alkoholu nebo drog za trestný čin, za který hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. Vyšší trestní sazba, 6 měsíců až 3 roky nebo zákaz činnosti, hrozí recidivistům nebo řidičům hromadných dopravních prostředků.

Za řízení pod vlivem alkoholu nebo drog si řidiči také vyslouží ztrátu 3 až 7 bodů v bodovému systému hodnocení řidičů. 

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy